На Рівненщині правоохоронець допомагав ухилянтам за хабарі

Політика

На Рівненщині староста та правоохоронець організували схему ухилення від мобілізації за гроші. Чоловіки відкривали фіктивні кримінальні справи на військовозобов’язаних, а за «послугу» брали близько 100 тис. грн.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Заробіток на ухилянтах організували староста одного з округів Радивилівської міської ради у Рівненській області та місцевий правоохоронець.

За даними слідства, староста видавав повістки щодо виклику чоловіків до військкомату згідно зі своїми повноваженнями. Під час видачі повісток він натякав, що може допомогти з ухиленням від військової служби.

Схема полягала в тому, що його знайомий правоохоронець штучно відкривав на військовозобов’язаного кримінальне провадження, щоб могло бути призначене умовне покарання строком на 1-2 роки. “Клієнти” уникали мобілізації на час слідства та на термін відбування покарання.

«Старості та правоохоронцю повідомлено про підозру у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України за попередньою змовою групою осіб, одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою, поєднане з вимаганням (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 та ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років», – заявили в ДБР. 

Обом фігурантам обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 млн. 200 тис. грн для правоохоронця, та 900 тис. грн – для старости.

Правоохоронці додали, що «послуга» затриманих коштувала у середньому 100 тис. грн, проте якщо військовозобов’язаний вже перебував у розшуку за матеріалами ТЦК, сума зростала майже на 10%.

Схема діяла з березня до травня 2024 року, потім правоохоронця затримали “на гарячому”, наразі його вже звільнено зі служби.

Працівники ДБР викрили 5 оборудок, які встигли провести фігуранти. Слідство триває, встановлюються повне коло причетних осіб та всі факти протиправної діяльності.

У Кропивницькому голова військово лікарської комісії (ВЛК) розробив «схему» з продажу «білих» військових квитків. Коштувала така “послуга” від 2 до 10 тисяч доларів.

Раніше колишню заступницю голови Волинської обласної військової адміністрації та її спільників викрили на незаконному переправлені військовозобов’язаних через кордон. Загалом вони допомогли понад сотні ухилянтів.

На Закрпатті затримали групу ухилянтів, які 5 днів блукали горами, щоб перепливти Тису. Жителі Києва, Харкова, Черкас та Кропивницького познайомились у групі в соцмережі, де обговорюють шляхи нелегального перетину кордону та уникнення зустрічі з прикордонниками.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь