Зеленський і очільник МЗС Польщі ледь не посварилися на переговорах

Політика

Колумніст польського видання Onet Вітольд Юраш повідомляє про напружену атмосферу під час переговорів польської делегації з президентом України Володимиром Зеленським у Києві минулого тижня.

Згідно з колонкою Юраша, польська делегація, очолювана міністром закордонних справ Радославом Сікорським, була здивована стилем спілкування Зеленського. Президент України нібито висловив критику на адресу Польщі, звинувативши її в недостатній підтримці України у переговорах про вступ до ЄС. Зеленський також начебто обурився через те, що Польща не надає достатньо військової техніки і не перехоплює російські ракети та дрони, які проникають у повітряний простір України.

Сікорський намагався пояснити, що Польща не може задіяти свою протиповітряну оборону без координації з НАТО, але це, за словами Юраша, не переконало Зеленського. Також виникла суперечка щодо питання Волині: Зеленський, як стверджується, зазначив, що Варшава використовує цю тему з політичних міркувань, а аргумент Сікорського про християнську сутність ексгумацій та поховань не знайшов підтримки.

Юраш повідомляє, що атмосфера на переговорах була настільки напруженою, що деякі учасники зустрічі відзначили можливість скандалу. Литовська делегація на чолі з міністром закордонних справ Габріелюсом Ландсбергісом також була присутня, але не намагалася підтримати польського міністра.

Українські посадовці, за словами Юраша, намагалися представити ситуацію так, що напруженість була викликана головно діями польського міністра. Колумніст зазначає, що польські учасники делегації, які були в Києві, намагалися переконати його не публікувати колонку через делікатність ситуації.Юраш підкреслює, що ці події свідчать про кризовий стан у відносинах між Варшавою і Києвом, і польські учасники переговірного процесу були вражені стилем, у якому Зеленський вів розмову.

Раніше ми писали, що у Польщі зараз перебуває близько 300 тис. громадян України – чоловіків мобілізаційного віку.

Також нагадаємо, що Польща приєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для України, проте внесок країни затримується.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь