Як іноземні правоохоронці допомагають Україні: радник VB PARTNERS Сергій Бойко про тренди міжнародної співпраці

Політика

Сьогодні українські правоохоронці активно співпрацюють із іноземними службами у справах, які стосуються злочинності. Правоохоронці з інших країн допомагають вітчизняним у питаннях екстрадицій, допитів, арешту активів, консультацій, надання документів та інших моментах у рамках розслідувань. Про основні тенденції у правовій допомозі в рамках міжнародної співпраці на Міжнародному форумі із захисту бізнесу розповів Сергій Бойко, радник VB PARTNERS.   

Географія без меж

На сьогодні географія міжнародної допомоги і міжнародної співпраці активно розширюється. Українські правоохоронці вже давно співпрацюють із традиційними юрисдикціями такими як Велика Британія, країни ЄС, Туреччина, Грузія, ОАЕ). І водночас співпраця йде і з країнами Центральної Америки і Африки. 

“З Україною рахуються іноземні правоохоронці. І географія допомоги відчутно розширюється порівняно із попередніми роками” 

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

 

Швидкість розгляду запитів

Швидкість розгляду запитів від українських правоохоронців і служб зростає з кожним днем. Якщо раніше Україна могла чекати відповіді на запит впродовж місяців або навіть років, то сьогодні це від кількох тижнів до кількох місяців. За словами радника VB PARTNERS Сергія Бойка, іноді іноземні партнери можуть надати відповідь на запит протягом дня через електронну пошту.   

“Швидкість розгляду запитів зросла. Зараз це уже місяці, а якщо через email – навіть лічені дні. У слідчих фактично немає ніяких перепон”

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

 

Ініціативність обміну інформацією

Іноземні правоохоронці та служби сьогодні почали вести себе дуже проактивно та з власної ініціативи без запитів з боку України допомагати українським правоохоронцям. 

За словами радника VB PARTNERS Сергія Бойка, зараз іноземні правоохоронні органи з власної ініціативи відкривають кримінальні провадження у своїй країні проти осіб, які в чомусь підозрюються в Україні. Також якщо в Україні відкрита якась справа чи є рішення суду, іноземні слідчі можуть клопотати про арешт активів підозрюваного або обвинуваченого у своїй країні. Також іноземні правоохоронні органи можуть без запитів передати наявні матеріали чи дані до України. Крім того, служби і правоохоронці в інших країнах можуть надавати українським правоохоронцям консультації щодо видачі документів. 

“Якщо іноземні правоохоронці бачать що в Україні відкрито кримінальне провадження,  то можуть самі почати провадження у себе за кордоном і передати інформацію в Україну. Вони також активно надають консультації щодо пошуку матеріалів. Займають проактивну позицію, яка дозволяє розширити інструментарій для українських правоохоронців” 

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

Радник VB PARTNERS Сергій Бойко розповів про цікавий кейс із власної практики. Україна запросила арешт конкретних активів особи в іншій юрисдикції. А іноземна країна надала українським правоохоронцям інформацію і про інші активи цієї особи за кордоном, хоча Україна про це не просила. 

 

Транскордонні слідчі групи

Українські правоохоронці та спецслужби активно співпрацюють із іноземними та створюють міжнародні слідчі групи. Ці групи дозволяють оперативніше провести слідчі дії на території інших юрисдикцій. Адже для цього не потрібно давати окремих запитів, чекати погоджень, тощо. Такі транскордонні слідчі групи активно використовуються в антикорупції. Вони можуть об’єднувати правоохоронців із двох та більше юрисдикцій. 

Відомо, що українські правоохоронці та спецслужби проводили низку спільних операцій спільно із представниками Польщі, Естонії, Франції, Словаччини, Румунії та інших країн. 

 

Альтернативні інструменти

Україна використовує і альтернативні інструменти у рамках міжнародної співпраці. Ці відносини, як правило, регулюються двосторонніми меморандумами – тут Україна дуже активна.

“Це коли БЕБ, НАБУ має прямі меморандуми про співпрацю із іноземними правоохоронними органами. Це дозволяє напряму комунікувати та скорочує час на надання іншою стороною документів по справі”.

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

Також Україна активно приєднується до різних міжнародних профільних груп і конвенцій. Наші правоохоронці і служби тісно співпрацюють із Держфінмоніторингом та підрозділами фінансової розвідки інших держав. Державна служба фінансового моніторингу України налагодила плідне партнерство із Егмонтською групою.  

“У рамках цієї співпраці Україна без скерування запитів може отримувати інформацію від фінмоніторингу інших країн. За кілька днів вся інформація про бізнес, контрагентів та ключових осіб стає доступною для правоохоронців”

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

 

Активність антикорупційних органів

Радник VB PARTNERS Сергій Бойко відзначив зростаючу активність Національного антикорупційного бюро у співпраці зі службами та правоохоронцями іноземних юрисдикцій. На сьогодні НАБУ є ТОП-1 орган України за активністю запитів. У 2023 році НАБУ скерувало 87 запитів про правову допомогу – і географія цих запитів дуже широка. Дуже часто трапляється, що в одному кримінальному провадженні може бути 20 запитів про допомогу до різних юрисдикцій. Також НАБУ активно співпрацює із GlobE Network – об’єднанням антикорупційних органів 67 країн світу. 

“НАБУ не зупиняється ні перед чим та скеровує запити всюди. Завдяки цьому зростає ефективність розшуку активів”

Сергій Бойко

радник VB PARTNERS

 Тепер майно, яке здобуте корупційним або іншим незаконним шляхом буде значно простіше повертати, арештовувати та стягувати. Сергій Бойко нагадав, що Інтерпол запускає срібну картку (silver notice) для контролю та оперативного повернення активів, здобутих незаконним шляхом. І після цього пошук активів за кордоном стане ще простішим. 

 

Чи безпечні “безпечні” юрисдикції?

Радник VB PARTNERS Сергій Бойко зазначив, що юрисдикції, які тривалий час вважались безпечними з точку зору розшуку активів та співпраці (наприклад, Кіпр чи ОАЕ), перестають бути такими. 

Раніше на цих юрисдикціях зупинялось багато кримінальних проваджень, але зараз, наприклад, Кіпр дуже охоче надає інформацію про бенефіціарів, проводить слідчі дії – тоді як раніше це було важко уявити.

 

Іноземні країни активно відгукуються на запити України

На сьогодні правоохоронці за кордоном усіляко допомагають своїм українським колегам. І з кожним роком кількість задоволених запитів лише зростає. Часто іноземні слідчі надають навіть більше інформації, ніж початково просили в Україні. На 2023 рік відсоток виконання запитів від України іноземними органами та міжнародними організаціями склав 82%. 

 

Залишити відповідь