У Норвегії зафіксували підвищення рівня радіації на кордоні з рф

Політика, Світ

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) зафіксувало підвищення рівня радіації на кордоні з росією. Виявлено сліди цезію-137.

Про це повідомляє The Barents Observer.

Згідно з даними DSA, цезій-137 було виявлено на двох станціях радіаційного моніторингу — Вікшьофьелль та Сванховд. Цей радіоактивний ізотоп утворюється в результаті розпаду урану-235, який використовується в паливі атомних реакторів і ядерній зброї.

Кількість виявленого цезію-137 є дуже низькою, проте перевищує звичайні показники, становлячи близько 5 мікробеккерелів на кубічний метр. Радіоактивний ізотоп було виявлено між 9 і 12 вересня тільки на станціях поблизу норвезько-російського кордону. Інші пости спостереження в північній Норвегії та Лапландії не зафіксували підвищення рівня радіації, і жодних повідомлень про наявність цезію-137 на території росії не було.

DSA не змогло визначити джерело забруднення цезієм-137. Можливі джерела включають атомні криголами та підводні човни, які працюють у Баренцевому морі. Також 16 вересня завершилися масштабні стратегічні навчання Океан-2024. Однак експерти вважають малоймовірним, що витік цезію-137 міг статися через проблеми з реакторами на кораблях.Ще однією ймовірною причиною є випробування російської ракети з ядерним двигуном Буревісник, яка тестується на архіпелазі Нова Земля, де раніше проводилися ядерні випробування. Влітку та на початку осені на Новій Землі працювали російські ядерні фахівці, а спеціальні судна Росатома та транспортні літаки Іл-76 були помічені в регіоні.

За словами Бредо Меллера з підрозділу з надзвичайних ситуацій DSA, цезій-137 також може походити від лісових пожеж. Радіоактивні опади від аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році та ядерних випробувань до 1962 року все ще можуть бути виміряні в природі, оскільки цезій-137 має період напіврозпаду близько 30 років.

Раніше ми писали, що Уряд Норвегії додатково виділив 570 мільйонів норвезьких крон (48,28 млн євро) на закупівлю дронів та засобів протиповітряної оборони для України.

Також нагадаємо, що Державний департамент США схвалив продаж уряду Норвегії ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності. Сума контракту складає 405 мільйонів доларів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь