У Грузії учасника акцій проти закону «про іноагентів» засудили до чотирьох років

Політика, Світ

Тбіліський міський суд у понеділок засудив до чотирьох років у в’язниці учасника мітингів проти закону про «іноагентів» Георгія Шанідзе.

Про це повідомляє Civil Georgia.

Шанідзе був затриманий під час акції протесту проти закону «Про прозорість іноземного впливу». Спочатку Генеральна прокуратура висунула йому обвинувачення за ч.1 ст. 187 (за пошкодження камер спостереження), а пізніше за статтею 265 (незаконний посів, вирощування та культивування рослини, яка містить наркотичні речовини) Кримінального кодексу Грузії. Суд 28 липня відхилив клопотання активіста про звільнення під заставу.

16 вересня суд визнав його винним за обома звинуваченнями, засудивши Шанідзе до 4 років позбавлення волі.

Судове засідання проходило на тлі мітингу у підтримку Шанідзе біля будівлі суду. Під час анонсування акції прихильники обвинуваченого заявили, що він був обраний грузинською владою для залякування громадськості.«Георгій Шанідзе був обраний російською владою Грузії «найкращою жертвою» серед громадян, які борються проти російського закону, щоб залякати громадськість його зразковим, демонстративним покаранням, посилити почуття безнадійності та несправедливості та зміцнити свої позиції перед виборами», – йдеться у їхній заяві.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини задовольнив позов азербайджанського журналіста-розслідувача Афгана Мухтарли у зв’язку з його викраденням у Грузії та передачею Азербайджану, та зобов’язав ці держави сплатити йому компенсацію.

Проросійський експрезидент і лідер Партії соціалістів Молдови Ігор Додон теж пропонує у країні прийняти закон про «іноагентів» за прикладом Грузії.

Засновник партії влади Грузії, олігарх Бідзіна Іванішвілі відмовився від зустрічі з американською сенаторкою Джинн Шахін та конгресменом Майком Тернером під час їхнього візиту в країну.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь