Вибухи пейджерів та рацій терористів «Хезболли»: якими можуть бути наслідки

Політика, Світ

Вибухи пейджерів та рацій терористів «Хезболи» свідчить про технологічну прірву між Ізраїлем та його противниками, вважають аналітики. І можна стверджувати, що Ізраїль намагається вповні використати цю перевагу у боротьбі за своє виживання. Одразу зауважимо, що офіційно Ізраїль не визнавав своєї причетності до атаки. 

Раніше цього року лідер «Хезболли» Хасан Насралла суворо обмежив використання мобільних телефонів, які були все більш уразливими для спостереження. Але ізраїльські спецслужби, ймовірно, обійшли і ці методи захисту терористів. Деталі технологічної атаки  – коротко у матеріалі.

 

Детонація електроніки

У вівторок, 17 вересня, у Лівані майже одночасних вибухнули сотні пейджерів воєнізованого угруповання «Хезболла».
За даними видання NYTІзраїль сховав вибухівку всередині партії пейджерів, замовлених у тайванського виробника Gold Apollo і призначених для «Хезболли».  Вибухову речовину, було розміщено поруч із батареєю в кожному пейджері. Також був вбудований перемикач, який можна було активувати дистанційно, щоб підірвати вибухівку.

О 15:30 у Лівані на пейджери надійшло повідомлення, яке, як здалося, прийшло від керівництва «Хезболли», повідомили двоє чиновників. Натомість повідомлення активувало вибухівку.

Міністр охорони здоров’я Лівану повідомив державним ЗМІ, що щонайменше 11 людей загинули і понад 2700 дістали поранення. 

За словами трьох офіційних осіб, пристрої були запрограмовані на подачу звукового сигналу протягом кількох секунд, перш ніж вибухнути.

Незалежні експерти з кібербезпеки, які вивчили кадри атак, заявили, що сила і швидкість вибухів були викликані вибуховою речовиною певного типу.

«Ці пейджери, ймовірно, були якимось чином модифіковані, щоб спричиняти подібні вибухи – розмір і сила вибуху вказують на те, що річ була не тільки в батареї», – сказав Мікко Хіппонен, дослідник із компанії-розробника програмного забезпечення WithSecure і консультант із кіберзлочинності Європолу.

Інші аналітики вважають, що атаки були спрямовані на найбільш вразливі позиції «Хезболли».

Також зауважили, що хоча ізраїльські офіційні особи не взяли на себе і не заперечували відповідальності за вибухи, Ізраїль має довгу історію складних диверсійних операцій та операцій з ліквідації ворогів країни. 

Рівно через 24 години, у середу хвиля вибухів електроніки продовжилася у Бейруті, де детонували рації, мобільники та окремі вибухові пристрої. Зокрема, рації ICOM IC-V82, які використовувала «Хезболла».

За попередніми даними, у південних передмістях Бейрута сталося від 15 до 20 вибухів, ще від 15 до 20 – на півдні Лівану, повідомило джерело CNN.

За даними міністерства охорони здоров’я країни, внаслідок серії вибухів у середу загинули щонайменше дев’ятеро людей і понад 300 дістали поранення.

 

Що кажуть експерти

Редакція поцікавилася у офіцера Армії оборони Ізраїлю і військового експерта Ігаля Левіна, чи може це бути лише першим кроком у новому активному протистоянні Ізраїля і “Хезболи”. 

“Вихід з території Лівану призвів до того, що буферна зона перемістилася на північ Ізраїлю. По суті «Хезболла» створила пояс безпеки на нашій території. Ця ситуація не є прийнятною для Ізраїлю. 

Нагадаю, Ізраїль не брав відповідальності за цю детонацію девайсів. Це Хезболла поклала відповідальність на Ізраїль. 

Втім, після детонації пейджерів учора о 3:30 одразу розпочалися масовані авіаудари Ізраїлю на півдні Лівану по позиціях Хезболли і вони тривали вночі. Як далі розвиватиметься ситуація будемо спостерігати», – зауважив військовий оглядач Ігаль Левін.

У своєму телеграм-каналі він також повідомив, що силові відомства режиму Асада в Сирії віддали розпорядження вимкнути всі бездротові електронні пристрої.

Західні аналітики не виключають, що цей масштабний інцидент є провісником більш масштабного конфлікту.

Як зазначає CNN, тільки в понеділок міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив під час зустрічі з представником США Амосом Хохштейном, що час дипломатії з «Хезболлою» минув, і військова міць може вийти на перший план. Буквально за кілька годин уся комунікаційна інфраструктура їхнього ворога зазнала нападу.

До того ж, за словами джерела в ліванських силах безпеки, були використані пейджери, придбані «Хезболлою» «останніми місяцями», що потребувало тривалого часу на планування операції.

Наголошується, що вибухи пейджерів можуть свідчити про війну, де одна зі сторін впевнена у своїй величезній технологічній перевазі, але також готова прийняти ризики, що виникають під час нанесення широкомасштабного удару по противнику. Найближчими днями стане відомо, чи допоможе це уникнути ескалації або спровокувати її.

Тим часом у Лівані сталася третя хвиля вибухів апаратів військового зв’язку «Хезболли» , — пише Times of Israel

Почали вибухати апарати, стаціонарно встановлені в автомобілях та на передових позиціях терористів.

А міністр оборони Ізраїлю повідомив про початок нового етапу війни та переміщення військових зусиль на так званий північний фронт.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь