У Португалії оголосили стан стихійного лиха через лісові пожежі, є загиблі

Політика, Світ

Понад 100 лісових пожеж цими днями охопили північ Португалії. Станом на 18 вересня внаслідок вогню загинули щонайменше семеро людей. Ще 150 отримали поранення.

Про це повідомляє Associated Press.

Прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегро оголосив режим стихійного лиха для найбільш постраждалих районів та закликав мобілізувати більше пожежників і держслужбовців. Він також закликав поліцейських слідчих подвоїти свої зусилля, щоб знайти тих, хто спричинив пожежі. Як повідомляє CNN Portugal, правоохоронці затримали щонайменше 74 людини із підозрою про підпал та 150 травмованих.

«Ми повинні продовжувати віддавати все, що маємо, і просити допомоги у наших партнерів і друзів, щоб ми могли посилити захист наших людей і власності», — сказав Монтенегро.

Європейська супутникова служба Copernicus повідомила, що у Португалії згоріло понад 15 000 гектарів. На цій території проживає щонайменше 210 тисяч людей. Троє пожежників померли у своїй машині, а ще один помер під час чергування на вихідних і ще троє цивільних, повідомляє служба цивільного захисту.Спекотні сухі умови, що спричинили спалахи в Португалії, цього тижня збіглися з повінню в Центральній Європі. Європейський Союз заявив у середу, що супутні екстремальні погодні явища є доказом «кліматичної катастрофи».

Збройні сили Іспанії направили до західного сусіда 240 солдатів і автомобілі зі своїх батальйонів екстреного реагування, які спеціалізуються на боротьбі з пожежами.

Чотири літаки для скидання води прибули з Франції та по два з Іспанії, Італії та Марокко.

Португалія та сусідня Іспанія зафіксували менше пожеж, ніж зазвичай, після дощового початку року. Проте обидві країни залишаються вразливими до дедалі більш спекотних і сухих умов, які, за словами вчених, є наслідком глобального потепління.

Через пожежу на північному заході Іспанії біля кордону з Португалією евакуювали близько тисячі людей, палає близько 200 гектарів хвойного лісу.

Пожежники в середу змогли зменшити масштаб великої лісової пожежі, яка тривала два дні та знищила 20% лісу в столиці Бразилії, накривши місто сірими хмарами диму. За словами офіційних осіб, пожежа могла бути викликана підпалами.

Раніше повідомлялося, що 3 вересня у Києві  погіршилася якість повітря через пожежі в екосистемах. Зокрема, горіння торфу в 6 осередках загальною площею 3,74 га у Броварському районі Київщини.

Зазначимо, що лісові пожежі у Чорнобильській зоні трапляються мало не щорічно.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь