Британія в ОБСЄ попередила партнерів про небезпеку передачі до рф балістики з Ірану

Політика, Світ

Велика Британія засуджує передачу Іраном балістичних ракет російський федерації. Це становить загрозу не лише Україні, але й всій європейській безпеці.

Про це заявив постійний представник Британії при ОБСЄ Ніл Голланд, повідомляє «Укрінформ».

Він зазначив, що минулого тижня країна-агресор скликала одне найбільш «лицемірних засідань Ради безпеки», яке стосувалося передачі західних озброєнь Україні. Голланд наголосив, що це було «цинічне використання Радбезу», аби критикувати підтримку суверенної держави (України) у здійсненні нею законного права на захист від російського вторгнення.

«Але, висуваючи ці звинувачення, рф досягла успіху лише у висвітленні власних подвійних стандартів та дезінформації – характерних ознак її зловмисних дій на нашому континенті та за його межами. Адже всього за кілька днів до зустрічі ми дізналися, що росія отримала іранські балістичні ракети», – заявив він.

Посол Великої Британії додав, що передача росії балістичних ракет від Ірану «становить пряму загрозу європейській безпеці». Крім того, отримання росією ракет від Північної Кореї також порушує Резолюції Ради безпеки ООН.Також він пояснив дві ключові різниці між ситуаціями с Україною та росією. Зокрема, Україні надають зброю як суверенній державі, аби вона мала можливість захищати себе. Тим часом рф використовує надану зброю для ведення війни.

«В одному випадку зброя постачається суверенній державі, Україні, щоб дати їй можливість захистити себе відповідно до міжнародного права. У другому – зброя надсилається росії, яка веде агресивну війну проти свого сусіда, порушує Статут ООН і Гельсінський заключний акт. Більше того, ця зброя використовується для заподіяння страждань українському цивільному населенню», – сказав Голланд.

Поміж цього, голова британської місії в ОБСЄ рішуче засудив обстріл російськими військами співробітників МКЧХ 12 вересня у Донецькій області, а також атаку рф на цивільне вантажне судно в Чорному морі 11 вересня.

Використання іранських балістичних ракет посилить здатність росії завдавати високоточні удари по українських військових або цивільних об’єктах, що розташовані поблизу лінії фронту. Про це свідчить розвідувальний огляд Міноборони Британії.

Раніше Рада Європейського Союзу доповнила санкційні списки фізичних і юридичних осіб, які причетні до постачання зброї до рф з Ірану та КНДР.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив постачання балістичних ракет іранського виробництва до росії та оголосив про наміри Європейського Союзу запровадити нові санкції проти тих, хто причетний до цього процесу.

Раніше ми писали, що Іран висловив протест послам європейських країн після заяв про засудження передачі балістичних ракет росії.

Також нагадаємо, що Іран передав росії балістичні ракети, що може прискорити рішення партнерів України щодо дозволу ЗСУ завдавати удари в глибину території росії.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь