В МЗС підбили підсумки турне сусідніми країнами: є домовленості, які відчує ворог

Політика

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга підбив підсумки свого першого турне на посаді – до сусідніх країн. Він заявив про «домовленості, які відчує ворог, і які стануть публічними згодом».

Про це Андрій Сибіга написав у Facebook.

«Повернувся до Києва, працюємо вже в столиці. Перше регіональне турне успішно завершили. (…) Президент України Володимир Зеленський направив мене в першу поїздку саме до наших сусідів, Румунії, Словаччини та Молдови. Це сигнал: ми налаштовані на розвиток прагматичної та передбачуваної політики добросусідства зі взаємною повагою та вигодою», – вказав Сибіга.

Він зазначив, що провів переговори у Бухаресті, Братиславі, Кишиніві, а також дорогою у Відні.

Міністр наголосив, що «сусіди важливі для нас стратегічно, в контексті інтеграції України до ЄС і НАТО».«Попереду важливі рішення. Історичні кроки до НАТО. Вступ в Євросоюз», – зазначив голова МЗС.

«Ми прагнемо йти цим шляхом настільки швидко, наскільки це можливо. Хочемо відкривати переговорні кластери з ЄС паралельно, а не послідовно. Хочемо, щоби семирічний бюджет ЄС, обговорення якого почнеться в лютому, був бюджетом розширення та врахував політичну реальність членства України. У цьому контексті покладаємо особливі сподівання на польське головування, яке розпочнеться 1 січня», – написав Сибіга.

E Бухаресті та Братиславі ключовою темою була інтеграція в ЄС і НАТО.

«Упевнений, що можемо розраховувати на підтримку», – додав він.

У Кишиневі делегації скоординували спільну роботу на шляху до ЄС.

«Молдова на порозі президентських виборів і єврореферендуму. Дуже важливо зберегти європейський курс попри російську дезінформацію та спроби дестабілізації», – наголосив міністр.

Є і домовленості, які відчує ворог, і які стануть публічними згодом. Є підтвердження нових пакетів допомоги. Є підтримка українських ініціатив, зокрема конкретних фінансових внесків у Grain From Ukraine, – підкреслив Сибіга.

Голова МЗС також додав, що цей візит був «не лише про цілком відчутні та конкретні речі».

«Домовилися про можливість спільного прикордонного контролю з Румунією, щоб спростити процедури. Домовилися розширити консульську присутність та відкрити нові генконсульства в Румунії та Словаччині. Домовилися про проведення спільного засідання урядів України та Румунії, з перспективою розширення формату до тристороннього за участі Молдови. Зі Словаччиною міжурядові консультації намічені на початок жовтня і ми ретельно до них готуємося. На таких міжурядових засіданнях фіналізуємо важливі практичні проєкти у сферах економіки, торгівлі, логістики, транспорту, енергетики, захисту прав громадян», – розповів він.

«Турне сусідніми країнами звершили і вже готуємося до сегменту високого рівня Генасамблеї ООН. Українська дипломатія продовжує працювати у темпі, якого вимагають реалії війни, та приносити конкретні результати для країни», – підсумував Сибіга.

18 вересня міністр закордонних справ Андрій Сибіга здійснив перший закордонний візит.

Також глава МЗС Андрій Сибіга заявив, що Україна перевіряє інформацію про передачу Іраном росії балістичних ракет. Також у МЗС опрацьовують позицію з цього питання.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь