В США представили автономний одноразовий винищувач

Політика

Американська компанія General Atomics представила прототип автономного військового літака Collaborative Combat Aircraft (CCA). Винищувач розробляють для підтримки пілотованих винищувачів за допомогою дешевших та керованих роботизованих літаків.

Про це повідомила компанія.

Нову модель презентували на конференції Air, Space & Cyber Conference Військово-повітряної асоціації США у Вашингтоні.

Розробку CCA розпочато в рамках програми ВПС США, вона базується на прототипі XQ-67A.

новий винищувач призначений для вирішення кількох важливих завдань, зокрема зміни традиційної ролі пілотів. Замість керування літаком, моніторингу датчиків та управління зброєю, пілот більше нагадуватиме командира ескадрильї. Літак супроводжуватимуть кілька автономних бойових дронів, які діятимуть як платформи для збору даних або атаки.Безпілотні “крила” зможуть працювати самостійно, випереджаючи головний літак та навіть спільно вирішуючи, як виконати місію чи протистояти ворогу, що дозволить зменшити ризики для пілотів та розширити можливості повітряних сил.

Сучасні бойові літаки стають дедалі дорожчими у виробництві, тому деякі експерти прогнозують, що до 2050 року США зможуть дозволити собі виготовити лише один винищувач через зростання вартості. Крім того, виробничі потужності основних західних оборонних підприємств досягли межі, а збільшити їх продуктивність не вдасться навіть на фоні зростання глобальної напруженості.

Ще однапроблема полягає у потребі в підготовці та підтримці достатньої кількості пілотів, що робить економічну ситуацію ще складнішою. В таких умовах CCA має стати рішенням, яке дозволить зменшити навантаження на пілотовані літаки та збільшити бойові можливості.

Розробка та впровадження таких автономних літаків також має свої складнощі. Технологія ще не повністю готова, та виникають етичні питання.

Важливо, щоб люди завжди мали контроль над діями дронів, особливо під час бойових операцій.

“Автономні бойові дрони повинні бути під строгим контролем, і в разі втрати зв’язку їх потрібно повертати на базу”, – зазначив секретар ВПС США Френк Кендалл.

Нещодавно Державний департамент США схвалив можливий продаж Румунії винищувачів F-35 та супутнього обладнання.

Французькі винищувачі Mirage 2000-5F, що планують поставити в Україну, переобладнають для набуття ними можливостей вести вогонь по наземних цілях.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь