Офіс генпрокурора зібрала докази рашистської атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста

Політика

12 вересня 2024 року російська армія вчинила черговий воєнний злочин, завдавши удару по трьох автомобілях Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) у селі Віролюбівка на Донеччині під час роздачі гуманітарної допомоги.

Офіс генерального прокурора України зібрав докази, що підтверджують цей інцидент.

В результаті атаки загинули троє чоловіків, а двоє їхніх колег отримали осколкові поранення та мінно-вибухові травми. На місці події було виявлено два місця влучання артилерійських снарядів і одне місце влучання ударного безпілотного літального апарату (БпЛА).

Слідство встановило, що обстріл був здійснений двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152 мм та баражуючим боєприпасом Ланцет, що є на озброєнні рашистів. Це вказує на умисний характер атаки, оскільки снаряди використовувалися разом із дроном, оснащеним лазерним дальноміром для виявлення та ураження цілей.

Аналіз уламків та напрямку влучання показав, що артилерійські підрозділи, які здійснили обстріл, ймовірно, перебували в районі села Ягідне на окупованій території Донецької області. Згідно з даними слідства, у бойових діях брали участь підрозділи 1065 артилерійського полку 98 повітряно-десантної дивізії та 200 окремої мотострілецької бригади, озброєні артилерійськими системами для снарядів 152 мм та БпЛА Ланцет.Для запобігання подібним обстрілам у майбутньому, Радою оборони Донецької області було введено заборону на переміщення представників благодійних організацій у прифронтових громадах без відповідного погодження з обласною військовою адміністрацією.

Раніше ми писали, що у Червоному Хресті України спростували повідомлення, що з’явилися раніш у мережі та стосувалися  закриття місії у Дніпрі.

Також нагадаємо, що Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) рішуче засудив обстріл росіянами вантажівки гуманітарної місії у Донецькій області 12 вересня. Внаслідок атаки загинули троє співробітників МКЧХ, ще двоє отримали поранення.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь