росія намагається штучно створити голод і шантажує цим світ

Політика, Світ

Атаки на зернову інфраструктуру можуть спровокувати голод як в Україні, так і в країнах Азії й Африки. Збитки через привласнення росією українського зерна становлять понад 30 млрд грн.

Про це на конференції United for Justice заявив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов, повідомляє  Офіс генпрокурора України.

За його словами, внаслідок атак на зернову та портову інфраструктуру, під ризиком існування опинилася ціла низка країн Африки й Азії, які отримували українське зерно. Бо Україна вважалася і є до цього часу одним з ключових постачальників Світової продовольчої програми.

Бєлоусов розповів про два періоди атак росії на агропромислову інфраструктуру, що мають прив’язку до «зернової угоди».

Так, зазначив він, до підписання угоди, обстріли здійснювалися з артилерійських систем у прифронтових зонах: найбільше об’єктів було уражено у Миколаївській (59) та Херсонській (78) областях.Після того, як Україна відмовилася від загрозливих умов країни-агресора, масштаби ударів почали розширюватися.

«Передусім ціллю стала Одеса та Одеська область, яка має найбільш потужну і розвинену інфраструктуру. Відтоді росія стала використовувати великий діапазон абсолютно різних засобів ураження: «Шахеди», «Іскандери», ракети тактичної авіації і ракети морського та наземного базування», – сказав Бєлоусов.

За його словами, це свідчить про гарно скоординовану політику росії, адже у таких атаках задіяні абсолютно різні роди військ і рішення синхронно здійснювати атаки, ухвалюються найвищим військово-політичним керівництвом рф.

На думку начальника департаменту, росія також намагається позбавити українців засобів до існування. Вони намагаються вкрасти зерно, а якщо це не вдається – знищити.

Він додав, що лише на сьогодні збитки, які Україна отримала внаслідок привласнення зерна, попередньо складають понад 30 млрд грн.

«Враховуючи масштаби таких злочинів, однозначно, як мінімум, простежується злочин проти людяності, у більш широкій перспективі – один з елементів геноциду, який пов’язаний зі створенням умов для фізичного знищення нації. Йдеться про позбавлення нації умов для виживання, адже ми знаємо, який потенціал має зерно», – зазначив Бєлоусов.

Залишити відповідь