У Чехії викрили шахраїв, які зібрали гроші нібито на допомогу Україні

Політика, Світ

Празька поліція викрила шахраїв, які зібрали понад 1,1 мільйона крон (близько 44 тисяч євро) від жертводавців в рамках збору коштів для України під прапором Фонду JSME LIDÉ («Ми – люди»).

Про це повідомила в суботу речниця празької поліції Єва Кропачова, повідомляє Novinky.

Протягом кількох місяців вони збирали гроші у скарбнички в різних місцях в універмагах і супермаркетах Праги та прилеглих муніципалітетів регіону Центральна Чехія.

За даними поліції, шахраї зловживали зібраними пожертвами. Замість того, щоб допомагати Україні, вони подорожували світом. Головному організатору, якому 18 років, загрожує до восьми років ув’язнення, повідомила Кропачова.

«Вони використовували гроші на власні потреби, подорожували за них світом, залишалися за кордоном, але також оплачували спільні витрати, такі як оренда житла та харчування. Таким чином вони зловживали складним становищем людей, які постраждали від війни в Україні, і бажанням громадян зробити свій внесок, щоб допомогти цій країні», – додала Кропачова.Під час обшуків у будинках поліція вилучила готівку в розмірі сотень тисяч крон, банківські скриньки, в які шахраї знімали гроші, і багато документів. За словами речниці, поліція поки що довела, що завдані збитки становлять 1,1 мільйона крон, але насправді вони можуть бути в рази більшими.

Фонд JSME LIDÉ зареєстрований у чеському комерційному реєстрі, але не має веб-сайту та акаунтів у соціальних мережах.

Минулого тижня поліція заарештувала ймовірного головного організатора фейкового збору коштів за підозрою в шахрайстві. Водночас було порушено кримінальну справу проти однієї юридичної особи, яка також фігурувала в шахрайстві.

У зв’язку з шахрайським збором коштів поліція попередила громадян бути обережними в подібних ситуаціях. «У випадку, якщо хтось звернеться до них з проханням про допомогу, не боятися розпитати про докази реєстрації збору і, можливо, перевірити все у відповідному регіональному управлінні, муніципалітеті Праги або в Міністерстві внутрішніх справ», – сказала прессекретар поліції.

Раніше у Луцьку викрили шахрайський call-центр,який облаштував 33-річний колишній працівник банку. Всього там «працювали» 20 людей.

Європейське управління з питань запобігання шахрайству (OLAF) оцінило вартість збитків, завданих фінансовим шахрайством у Європейському Союзі у 2022 році, в суму 1,77 мільярда євро.

А у 2023 році італійська поліція в місті Брешія вилучила понад 170 тисяч євро в ультраправої депутатки Європарламенту Стефанії Дзамбеллі в рамках розслідування нецільового використання коштів Європейського Союзу, призначених для її парламентських помічників.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь