Експрем’єр Швеції назвав умови тривалого миру між Україною та росією

Політика, Світ

Довгостроковий мир між Україною та росією буде лише у разі, якщо путін втратить владу, а Україна отримає вагомі гарантії безпеки.

Про це написав у колонці для Project Syndicate експрем’єр Швеції Карл Більдт.

Він зазначив, що доки глава Кремля та його найближче оточення продовжують вірити у здатність зламати волю українців та їхніх партнерів на Заході, війна триватиме. Але ситуація зміниться, коли у рф усвідомлять, що такий сценарій неможливий.

«Хоча цього року цього, напевно, не станеться, у 2025 році такий сценарій не буде неймовірним. У цей момент, можливо, з’явиться якась тимчасова угода про припинення бойових дій, яка не принесе «перемоги» жодній із сторін», – вважає Більдт.

Але, за його словами, довгостроковий мир – більш складне завдання. Колишній глава шведського уряду вважає, що такий мир неможливий без виконання двох умов.«По-перше, путін повинен втратити владу. Він залізною хваткою контролює Кремль і російське суспільство, і він занадто одержимий своїми імперськими ідеями, щоб колись погодитися на справжній мир», – наголосив Більдт.

При цьому друга умова, яку назвав екс-прем’єр, – захист майбутнього України членством у ЄС та надійними західними механізмами безпеки.

Раніше американське видання The New York Times повідомило з посилання на джерела, що російський диктатор володимир путін нібито посилає «сигнали» Заходу про бажання заморозити війну в Україні та почати переговори. При цьому він не збирається поступитись навіть метром завойованої території.

Угорський прем’єр Орбан заявив про готовність Трампа стати посередником у мирних переговорах між рф та Україною.

Спікер Єврокомісії Ерік Маммер вказав, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не може бути «посередником» між Україною та росією, оскільки обидві сторони не просили його про таку послугу.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь