Польща підтримала при багато застережень до ООН, кращої альтернативи немає

Політика, Світ

Світовий порядок, заснований на принципах ООН, перебуває під загрозою, що вимагає поліпшення ефективності організації.

Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив на пленарному засіданні Саміту майбутнього в Нью-Йорку, його цитує RMF FM.

На думку президента Польщі, слід підвищити ефективність системи ООН, а зміцнення міжнародного права необхідне для відновлення віри в багатосторонність і підтримання миру і безпеки.

«Незважаючи на багато застережень щодо системи Організації Об’єднаних Націй, кращої альтернативи мультилатералізму не існує. Сучасні глобальні виклики є складними і вимагають колективних дій, оскільки неможливо протистояти їм поодинці на рівні окремих держав», – сказав польський президент.

У своєму виступі Дуда зазначив, що порядок, заснований на міжнародному праві та солідарності, як це закріплено в Статуті ООН, сьогодні під серйозною загрозою.«Ми не можемо миритися з ситуацією, коли ті, хто підриває порядок, заснований на Статуті ООН, стають дедалі сильнішими», – заявив він, додавши, що агресія росії проти України є яскравим прикладом цього.

Як постійний член Ради безпеки ООН росія повинна підтримувати як його Статут, так і міжнародне право, однак, розпочавши напад на суверенну державу, рф відмовилася від цього зобов’язання і більше не може претендувати на захист безпеки міжнародної системи та інших країн, заявив Дуда.

Перед цим президент Литви заявив, що підтримує реформу Ради безпеки ООН через її нездатність підтримувати мир.

Раніше Зеленський закликав до негайної реформи Радбезу ООН, бо Рада безпеки, де головує держава-терорист росія, не може існувати у такому вигляді.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган визнав необхідність комплексної реформи Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН), що, за його словами, є «нагальною потребою».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь