The Times розкрила, як насправді було знищено російські літаки-розвідники А-50

Політика

Рішуча тактика протиповітряної оборони України, відточена за два роки планування, завдала значного удару по повітряному розвідувальному флоту росії.

Про це пише The Times, розкриваючи деталі деяких операцій, які суттєво послабили домінування російської авіації.

Так, під час полювання за А-50 українські сили застосовували ракети радянських часів. За словами співрозмовника видання, високопоставленого офіцера Головного управління розвідки Міністерства оборони України, у травні 2022 року було вирішено відновити систему С-200 і почати її бойове застосування. Були знайдені офіцери, які раніше експлуатували ці комплекси, а також інженери, здатні їх відновити.

Перший запуск відбувся восени 2023 року, проте ракети не змогли вразити ціль — А-50 змінив траєкторію польоту. Однак, незважаючи на це, операція була успішною з точки зору демонстрації можливостей.

«Ми показали приклад військово-повітряним силам, щоб вони не боялися бути обстріляними. Під час першої спроби, коли ми запустили дві ракети, вони побачили, як швидко ми сховали пускові установки й евакуювалися — ніхто навіть не помітив, де ми перебуваємо», — розповів офіцер ГУР.Уже цього року Повітряні сили ЗСУ прийняли виклик, використавши встановлені на вантажівки батареї Patriot.

Підполковник ВПС України, ім’я якого не називається, повідомив The Times, що це було «дуже ризиковано» — необхідно було під’їхати на Patriot дуже близько до фронту, а це п’ять або шість великих машин.

14 січня батарея ЗРК чекала на А-50, коли він перетинав Азовське море з літаком командного центру Іл-22. Російські екіпажі вважали, що перебувають далеко за межами досяжності будь-якої наземної загрози. У них було менше двох хвилин, щоб зреагувати, перш ніж ракети вдарили — А-50 впав у море, а Іл-22 був пошкоджений і зміг повернутися на базу.

Щойно Кремль зрозумів, що А-50 вразливі, він відвів їх з Азовського моря, за межі досяжності Patriot. Проте вони продовжували перебувати в зоні дії системи С-200. І 23 лютого батарея С-200 під командуванням ГУР вдарила по другому літаку, який перебував приблизно за 170 кілометрів від лінії фронту.

Під час іншої операції українські сили використали систему С-300 з увімкненим радаром як приманку і заманили літаки в зону дії Patriot.

«Вони з радістю вилетіли знищувати С-300 і тут з’явився Patriot. Із шести літаків два були збиті С-300, а чотири — Patriot», — розповів підполковник ВПС України.

19 квітня ГУР за допомогою С-200 завдала удару по бомбардувальнику Ту-22МЗ, коли той здійснював пуски ракет по Україні. Ворожий літак розбився над Ставропольським краєм. Відтоді, повідомив офіцер ГУР журналістам, росіяни змінили відстань пуску ракет.

«Ми відтіснили їх від деяких цілей, які вони могли атакувати», — розповів офіцер виданню.

Нагадаємо, раніш у лютому над Азовським морем було збито російський літак А-50 – вже другий з початку повномасштабної війни. Весь його екіпаж загинув.

За даними Повітряних сил України, тепер у росії залишилося менше восьми літаків подібного типу, і окупантам доводиться підшукувати «альтернативу» для збитого літака.

У росії залишилося шість літаків А-50, і якщо вони втратять ще один – тоді не зможуть чергувати цілодобово, пояснив очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

Тому росіяни шукають альтернативи для збитого літака далекого радіолокаційного виявлення А-50, збільшили активність розвідувальних дронів.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь