Китай запустив із морської платформи вісім космічних супутників

Політика, Світ

Китай у вівторок вранці здійснив запуск із морської платформи у Жовтому морі космічної ракети-носія «Цзєлун-3» (Smart Dragon-3) із вісьмома супутниками.

Про це повідомляє CGTN.

Ракета стартувала з платформи, встановленої у морі поблизу міста Хайян у провінції Шаньдун на сході Китаю, о 10:31 ранку за місцевим часом (5:31 за Києвом) і успішно вивела космічні апарати на заплановані орбіти.

Серед запущених, пишуть місцеві ЗМІ, телекомунікаційний супутник «Емпосат-2-05» (Emposat-2-05) і метеосупутник «Тяньянь-15» (Tianyan-15), а решта – апарати дистанційного зондування землі «Тяньї-41» (Tianyi-41), «Фудань-1» (Fudan-1), «Цзітяньсін-А-01» (Jitianxing-A-01) і три угруповання Xing Shidai.

«Цзєлун-3» є чотириступінчатою твердопаливною ракетою, найбільшою в Китаї у такому класі для надання комерційних послуг, що досягає 31 м у довжину та головним обтічником діаметром 3,35 м. Вона здатна доставити на низьку навколоземну орбіту (500 км) до 1,5 тонни корисного вантажу.

За даними розробника «Цзєлун-3», використання цієї ракети може знизити вартість одиниці корисного навантаження до $10 тисяч за кілограм.

Пекін активно розвиває національну космічну програму, розробляючи метеорологічні, телекомунікаційні та навігаційні супутники, а також технології для освоєння Місяця.Нагадаємо, днями китайська багаторазова ракета «Небула-1» вибухнула під час випробувань, намагаючись здійснити посадку за принципом Falcon 9 Ілона Маска.

Голова Національного космічного агентства США Білл Нельсон вважає, що Китай має військові плани на космос. Америка «мусить виграти перегони» з Піднебесною за висадку на Місяць.

⚡️⚡️⚡️Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь