До суду скеровані справи екскерівників СБУ та 21 посадовця ФСБ за злочини Майдану

Політика

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишніх голови СБУ, його першого заступника і начальника Департаменту захисту національної державності, а також директора і 20 співробітників російської ФСБ за проведення підривної діяльності проти України, вчинення дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання акціям протесту у 2013-2014 роках.

Серед обвинувачених генерал армії – колишній керівник служби безпеки президента рф, заступник головнокомандувача Внутрішніх військ і ще п’ятеро генералів, які займали керівні посади в російських спецслужбах.

Слідство встановило, що у грудні 2013 року, на виконання спільного рішення тодішніх керівників СБУ та фсб рф, 20 співробітників російської спецслужби приїхали в Україну.

Співробітники фсб розміщувалися в будівлях СБУ та, за підтримки колишніх очільника відомства, його заступника та керівника департаменту, організовували створення відеозаписів провокативного характеру. Вони створили YouTube-канал, через який поширили у мережі інтернет та медіа понад 250 відеозаписів. У них дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом.

Таким чином, в ході розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на колишнє керівництво української спецслужби з метою проведення спільної підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі і ненависті.

Колишніх голову СБУ та начальника Департаменту СБУ також судитимуть за колабораційну діяльність – добровільне зайняття у 2022 році посад в незаконно утворених на тимчасово окупованих територіях України «органах безпеки» держави-агресора рф. Оскільки обвинувачені переховуються від правоохоронних органів і знаходяться в міжнародному розшуку, щодо них проведено спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Нагадаємо, у серпні цього року командирам підрозділів міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського «Беркута» повідомлено про підозри за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у центральній частині Києва.

Раніше виявилося, що очільник департаменту кібербезпеки Служби безпеки України, бригадний генерал Ілля Вітюк 20 лютого 2014 року знімав, як бійці спецпідрозділу міліції «Беркут» розстрілювали протестувальників на Майдані в Києві під час Революції гідності.

У правоохоронних органах України продовжують працювати близько 20 силовиків, яким інкримінують злочини проти учасників Революції Гідності. Правоохоронці намагаються затягнути направлення справ до суду.

⚡⚡⚡Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь