Вчені б’ють на сполох: закислення світового океану наближається до критичного рівня

Політика, Світ

Згідно з доповіддю Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат (PIK), рівень закислення світового океану наближається до критичного порогу, що загрожує морському життю та глобальному клімату.

Океани поглинають вуглекислий газ (CO₂), що спричиняє підвищення кислотності води, яка руйнує коралові рифи, молюсків і фітопланктон — основу морських екосистем. Це може вплинути на продовольчу безпеку мільярдів людей і знизити здатність океанів поглинати CO₂, що, в свою чергу, посилює глобальне потепління.

Доповідь підкреслює, що з дев’яти ключових планетарних меж, які визначають здатність Землі підтримувати життя, шість уже перевищені через діяльність людини. Зокрема, забруднення повітря та втрата природних видів також перебувають у зоні ризику. Проте стан озонового шару залишається єдиною межею, яка поки що не перетнута, завдяки міжнародним зусиллям щодо заборони шкідливих хімікатів.

Дослідники наголошують, що рішення однієї з цих проблем може допомогти вирішити й інші, проте людству необхідно терміново вжити заходів, щоб уникнути незворотних наслідків для планети.

Раніше ми писали, що океан може бути набагато небезпечнішим, ніж ми звикли думати. Нове дослідження фізики хвиль показало, що вони можуть досягати набагато більших розмірів, ніж вважалося раніше.Також нагадаємо, що айсберг A-83, який відокремився від шельфового льодовика Брандта в травні 2024 року, відзначився новими подіями.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

 

Залишити відповідь