ЗСУ збили шахед, обладнаний старлінком: що це означає

Політика

росіяни встановили Starlink на ударний дрон Shahed-136, одного такого збили під час останньої повітряної атаки.

Як пише Defense Express, Сили оборони України під час атаки у ніч на 25 вересня, в який було збито 28 з 32 дронів, знищили російський Shahed-136, оснащений супутниковим зв’язком Starlink від SpaceX.

Номери та QR-код терміналу Starlink цензуровані

Відповідні фото Defense Express отримав з власних джерел. На них видно супутникову антену, на якій залишились серійні номери. Це має дозволити дослідити канали постачання термінала Starlink.

Водночас питання, коли у рф почнуть встановлювати Starlink на свої далекобійні БПЛА об’єктивно було лише питанням часу. Бо до цього ворог вже експериментував із 4G-модемами з українськими SIM-картами.І тепер мова йде про дуже широкий та потужний канал зворотного зв’язку із дроном, можливість передачі інформації з нього та зміну польотного завдання на будь-якій відстані. Тобто перетворення Shahed-а, в першу чергу, на розвідувальний засіб.

Starlink може бути потрібним ворогу для того, щоб передавати розвідувальну інформацію, наприклад, зібрану радіотехнічними засобами щодо позицій українського ППО. Або, у випадку оснащення дрона камерами – зображення. І завдяки Starlink у РФ можуть використати Shahed у ролі вкрай далекобійного баражуючого боєприпаса з можливістю дорозвідки, за рахунок додаткової камери, та ураження навіть рухомих цілей.

Вибір платформи Shahed для таких цілей може бути пов’язаний з її можливостями щодо дальності польоту у близько 2000 км та доволі значним вільним об’ємом у середині фюзеляжу.

Нагадаємо, що хоча у рф Starlink і не працює та не продається, росіяни його закуповують через треті країни. Водночас з цією проблемою у США намагаються боротися, але проблема далека до вирішення.

Раніше у одному з дронів-камікадзе «Шахед», які росія запускає по території нашої країни, було знайдено SIM-карту українського оператора «Київстар». Наразі спеціалісти вивчають, як карта опинилася у ворожому безпілотнику і навіщо вона там взагалі потрібна.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь