Зеленський зустрівся з президентом Європейської ради: що обговорили

Політика

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Вони обговорили використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Основною темою зустрічі Зеленського та Мішеля стали використання доходів від заморожених активів росії для потреб України та кроки, щоб реалізувати відповідне рішення якомога швидше.

Окрему увагу сторони приділили продовженню санкційного тиску на росію та блокуванню будь-яких способів обходу санкцій.

Крім того, президент України та президент Європейської ради докладно обговорили ситуацію на фронті. Серед важливих питань були військові потреби, кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України, а також реалізація спільних безпекових зобов’язань між Україною та ЄС.Зеленський подякував за перший транш на суму 1,5 млрд євро, який вдалося отримати з доходів від активів рф.

«Я думаю, що з вашою підтримкою наш шлях до ЄС буде швидшим. З викликами. Але в будь-якому разі ми бачимо це світло в найближчому майбутньому», – додав він.

Нагадаємо, Євросоюз у червні погодив використання частини надприбутків від заморожених російських активів на військову допомогу Україні. Це рішення було ухвалено попри опір Угорщини.

Жозеп Боррель пізніше сказав, що, окрім першого траншу, до кінця року буде скерований ще 1 млрд євро на закупівлю зброї для України.

Раніше Ален Берсе, який 18 вересня став новим генеральним секретарем Ради Європи, назвав своїм «пріоритетом номер один» підтримку країни-члена цієї організації України.

Угорщині та Словаччині слід позбавлятися залежності від російської нафти, розширюючи джерела постачання, у своєму листі для Будапешта та Братислави написав віцепрезидент Єврокомісії та єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь