Китай визнав, що гуртує країни навколо свого плану закінчення війни в Україні

Політика, Світ

Китай має намір створити з державами-однодумцями платформу «Друзі миру»  для «політичного врегулювання української кризи».

Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван І на зустрічі з головним спеціальним радником президента Бразилії Селсо Аморімом.

За словами очільника китайського МЗС, Пекін разом із «державами-однодумцями» Глобального Півдня, а також Пакистаном планують започаткувати платформу «Друзі миру» в межах зусиль пошуку миру.

Ван І пояснив, що «Друзі миру» – це не закрита група, а «відкрита платформа, яка не прагне конкуренції та конфронтації, а веде інклюзивний діалог».

«Друзі миру» були створені заради миру і повинні вітатися міжнародною спільнотою», – додав він.Водночас у МЗС Китаю наголошують: метою платформи є “об’єктивний та раціональний голос та відігравати конструктивну роль у політичному вирішенні українського питання».

Зазначено, що посадовець Бразилії нагадав про «Консенсус з шести пунктів» його держави й КНР стосовно війни в Україні, який, за його словами, «має велике значення».

Нагадаємо, Зеленський заявив під час виступу на 79-й сесії Генасамблеї ООН попереджав, що Китай намагається просувати за допомогою Бразилії серед країн свій мирний план, який лише дасть росії час на підготовку нової війни.

Уряд України розіслав дипломатам, що зібралися на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку, лист. У ньому попереджається, що Китай намагається залучити підтримку свого «мирного плану» щодо України, який спрямований на запобігання програшу росії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь