Як жінки рухають економіку України: інсайди від ТОП-спікерок з SHE Congress-2024

Політика

26 вересня конференція SHE Congress об’єднала найкращих українських лідерок у бізнесі, defence-галузі, державному управлінні та культурі. Понад 30 спікерок поділились власним унікальним досвідом, як впроваджувати інновації у бізнесі, будувати кар’єру у війську, просувати культуру, турботу про здоров’я та довкілля, а також нові підходи до благодійності.  

Участь в івенті She Congress-2024 взяли жінки-лідерки, успішні управлінці, військові, топ-менеджерки та культурні діячки, зокрема:

  • Євгенія Близнюк, Соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research
  • Тетяна Бережна, Заступниця міністра економіки України
  • Олена Мошенець, народна депутатка України
  • Наталія Рудевич, Операційна директорка з нафтогазових сервісів UKRNAFTA
  • Френк Петер Вільде, стиліст та інфлюенсер із Берліна 
  •  Юлія Вітка, заступниця керівника Проєкту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу”
  • Олена Риж, Бойова медикиня, штурмовичка
  • Христина Кудрява, Офіцер Національної гвардії України, майор
  • Ганна Васик К.філос.н., молодша сержантка, Центр Масштабування Технологічних Рішень
  • Марина Авдєєва, Co-owner Страхова компанія «Арсенал Страхування», Founder Easy Peasy Insurtech
  • Вікторія Вагнєр, Народна депутатка України, членкиня комітету Здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування
  • Юлія Овчинникова, голова Підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС
  • Тетяна Шелест, Підприємиця, співзасновниця виробництва професійного обладнання для салонів краси SHEMAX
  • Юлія Курова,Засновниця та СЕО агенції Киїфорнія
  • Олена Шуляк, Голова Комітету ВРУ з питань держвлади, самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії “Слуга Народу”
  • Марія Абдулліна, Директорка департаменту фінансового контролінгу Райффайзен Банку
  • Ірина Славінська, CEO та співзасновниця ДонорUA
  • Юлія Пономаренко, Фінансовий директор компанії AB InBev Efes Ukraine 
  • Ірина Притула, Керівниця PR та Influence відділу продукції масового попиту в L’Oréal Україна 
  • Яніна Ольховська, Директорка з питань комунікацій, корпоративної соціальної відповідальності та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group
  • Наталка Денисенко, Українська акторка серіалів та кіно
  • Людмила Семчук, Генеральна директорка телеканалу СТБ
  • Ната Жижченко, Українська музикантка мультиінструменталістка, етнокультуролог, фронтвумен гурту ONUKA
  • Юлія Бевзенко, Менеджерка Києва, засновниця проекту “Шукай”

 

Українські жінки та гендерна нерівність і виклики війни – дослідження

Соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк виступила на SHE Congress із доповіддю щодо того, як жінки борються із гендерною нерівністю та викликами війни на професійному шляху. За словами Євгенії, сьогодні українки приділяють більше уваги піклуванню про себе. 

“Результати дослідження демонструють нам декілька важливих інсайтів про життя українських жінок під час війни. Жінки в Україні мало усвідомлюють себе вразливою групою населення, права якої потрібно захищати. Більшість із тих, хто стикається із бар’єрами у професійному житті, не говорять про це, бо вважають це не на часі. На третьому році повномасштабної війни жінки більше уваги і часу приділяють собі, шукають нову рівновагу між високим навантаженням, обов’язками і бажанням зростати кар’єрно та в ролі лідерок”

Євгенія Близнюк

соціологиня, засновниця Gradus Research

Попри успішний шлях до подолання гендерної нерівності та позитивну динаміку у напрямку рівноправ’я, у робочих ситуаціях жінки можуть зіштовхуватись із упередженим ставленням. З іншого боку, часто українки самі жаліються на нестачу впевненості у собі, а також сумніваються у своїй кваліфікації. І з цим потрібно працювати, переконана засновниця Gradus Research, адже жінки мають достатньо компетенцій та якостей, щоб реалізуватись як лідерки на професійному шляху.  

Кілька цифр із дослідження Gradus Research: 

  • 45% опитаних українських жінок все більше турбуються про власне здоров’я
  • 50% респонденток кажуть, що задоволені work-life balance
  • для професійної реалізації українським жінкам бракує миру (53%) й економічної стабільності (38%)
  • лише 4% опитаних вважають, що їхній професійній реалізації перешкоджають гендерні упередження, а 63% жінок переконані, що рівень поваги і рівноправ’я жінок в Україні покращується
  • більше половини (60%) українських жінок стикалися з ситуаціями неналежного ставлення на роботі
  • 82% опитаних вважають, що жінки в ЗСУ роблять внесок, корисний для всіх жінок і що служба жінок-військових робить внесок жінок у перемогу видимим і значимим, Близько чверті опитаних заявили про необхідність розширення прав ветеранів і ветеранок війни
  • 29% українок готові підтримувати права людей з інвалідністю

 

Роль жінок в економіці тільки зростає

Заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна провела мотивуючий виступ на SHE Congress, у якому заявила про зростання ролі жінок в економіці під час війни. За словами урядовиці, на сьогодні в Україні працелаштовано понад 4,3 млн жінок, ще 62 тисячі жінок служать у Силах Оборони. 

“Сьогодні жінки вимушені брати відповідальність за фінансове забезпечення родин в умовах коли близько мільйона чоловіків воює на передовій. Жінки є величезним драйвером та надією нашої економіки, особливо в умовах повномасштабної війни”

Тетяна Бережна

Заступниця міністра економіки України

При цьому жінки активно відкривають нові бізнеси – здебільшого це мікро-, малі та середні підприємства. Цим жінки дають робочі місця та стимулюють розвиток економіки країни. У 2024 році саме жінки зареєстрували більшість ФОП. 

Водночас є і неприємні тренди. За словами Тетяни Бережної, гендерний розрив в оплаті праці ще досі відчутний. Якщо порівнювати середню зарплатню, то жінки отримують на 16% менше, ніж чоловіки. Але Мінекономіки хоче докласти усіх зусиль, щоб скоротити цей розрив в оплаті праці. Для цього необхідно допрацювати та схвалити новий Трудовий кодекс, який би дав жінкам більше можливостей для реалізації і посилив би їх захист на професійному шляху. Це, наприклад, закріпленість однакової оплати за однакову роботу для жінок і чоловіків та захист працюючих жінок, розширення можливостей роботи працювати на умовах гнучкого режиму робочого часу, надомної або дистанційної роботи, а також можливість самотужки вирішувати, чи їхати у відрядження або чи працювати у нічний час. 

Тетяна Бережна агітувала українок відкривати власні справи. Тут у нагоді може стати державна програма “Власна справа”, в рамках якої з початку 2024 року понад 2тисячі українців отримають мікрогранти на 500 млн грн. А тепер гранти до 150 тисяч гривень можуть отримати і молоді підприємці до 25 років і на відміну від інших учасників програми, на них не буде розповсюджуватись умова створювати робочі місця. Крім того заступниця глави Мінекономіки розповіла про грантову ініціативу для жінок “СТВОРЮЙ!”. У рамках цієї програми  жінки, які розвивають бізнес у сферах переробної промисловості, таких як виробництво одягу, електроніки, оптики, меблів, харчових продуктів, обробки деревини, металургії можуть масштабувати своє виробництво.

Також заступниця міністра економіки України розповіла про програму Iron Women – це безкоштовна програма перекваліфікації для жінок. Завдяки цій програмі українки зможуть безоплатно навчитись керувати будівельною технікою, стати операторкою екскаватора, водійкою фронтального навантажувача та опанувати інші гарно оплачувані і потрібні робочі професії. Більш того, усе навчання, проживання і харчування для учасниць програми буде безкоштовним. 

 

Лідерство жінок у нафтогазовій сфері

Операційна директорка з нафтогазових сервісів компанії UKRNAFTA Наталія Рудевич на SHE Congress розповіла про жіноче лідерство в нафтогазовій галузі, а також як жінці розвивати кар’єру у таких традиційно чоловічих секторах як нафтогазова промисловість. На сьогодні в UKRNAFTA працюють понад 20 тисяч людей, але з них лише близько 5 тисяч – жінки, а це всього 26%. Але є дуже великі перспективи для працевлаштування жінок у нафтогазовій сфері, зазначила пані Наталія.

На івенті операційна директорка з нафтогазових сервісів UKRNAFTA презентувала проєкт UKRNAFTA “#МожеКожна”. Цей проект покликаний популяризувати професію нафтовика серед жінок. У рамках програми жінки можуть пройти навчальні програми для опанування 16 професій, отримати підтримку менторів та побути у крутому середовищі для адаптації та розвитку. Участь у проекті може взяти кожна – як працівниці Укрнафти, так і жінки із зовнішнього ринку.

Також Наталія Рудевич розповіла про свій шлях в компаніях нафтогазової промисловості, розкрила уроки, які стали цінними на її професійному шляху, поділилась власними управлінськими секретами і розповіла, як формувати сильні команди через підтримання корпоративної культури.  

 

Жіночий бізнес: грантові та інвестиційні можливості

Заступниця керівника Проекту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу” Юлія Вітка на SHE Congress поділилась, які грантові та інвестиційні можливості сьогодні відкриті для жінок. Вона розповіла, як USAID підтримує системні зміни в українській економіці та потенціал для збільшення фінансування підприємництва. Також Юлія Вітка розкрила деталі грантових програм та програм співінвестування. За словами спікерки, проект USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу” планує запустити 20 000 робочих місць в Україні за три роки та збільшити продажі підприємств на 250 млн доларів.

“Саме нам, жіночим лідеркам, піднімати економіку України. Ми як Проєкт USAID системно займаємось жіночим лідерством і бачимо в цьому великий потенціал. Наш Проєкт має підтримку жіночого підприємництва як одну з цілей. Завдяки нашим коштам 775 мікро-, малих та середніх підприємств вже отримали близько 70 млн доларів”

Юлія Вітка

Заступниця керівника Проекту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу”

Пані Юлія наголосила, що сьогодні жінки є важливими агентками змін, вони змінюють структуру ринку праці, урізноманітнюють форми та види економічної діяльності та впроваджують інновації. Заступниця керівника Проекту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу” зауважила, що жіноче підприємництво допомагає економіці країни вижити та розвиватися і цей тренд буде лише посилюватись.

Юлія Вітка зауважила, що за даними дослідження одного із Проєктів USAID (ще до повномасштабки), на сьогодні немає  практично ніякого жодного розриву у фінансових знаннях та поведінці між українськими чоловіками і жінками – тому жінки мають такий же підприємницький потенціал, як і чоловіки.

За словами Юлії Вітки, програми співфінансування можуть стати потужним інструментом підтримки підприємств, в тому числі жіночих. Однією з цільових аудиторій для наших програм є жінки у бізнесі, залученість яких має складати 35% з усіх груп, яким надається фінансування.

На сьогодні українки можуть скористатись такими програмами пільгового фінансування, як: доступне кредитування та факторинг від OTP Bank, фінансовий лізинг через кешбек з Credit Agricole Ukraine, а також онлайн-платформою eDilo для компенсації вартості продажу товару в розстрочку для продавців ММСП та кешбеків за вчасну сплату товарів у розстрочку.

 

Бізнес в Україні сьогодні: виклики, адаптація до нових реалій та стратегії розвитку

Фінансова директорка компанії AB InBev Efes Ukraine Юлія Пономаренко під час SHE Congress 2024 у Києві виступила із доповіддю “Бізнес в Україні сьогодні: виклики, адаптація до нових реалій та стратегії розвитку”. Вона зазначила, що через війну і дуже важкі умови в країні гнучкість та адаптивність стали конкурентною перевагою і особливістю українського бізнесу. 

“Компанія повинна бути готовою працювати у нестандартних умовах. Під час кризи вся звітність та плани мають бути адаптовані під поточні потреби бізнесу у даний момент. І ми думаємо зараз над тим, не як зберегти бізнес, а як зробити його кращим та масштабувати. Наші броварні зазнали значних пошкоджень, що вимагало від компанії інвестицій. В Чернігові частина будівель були зруйновані, згоріла сировина, матеріали і тара. У Миколаєві був повністю зруйнований склад готової продукції внаслідок ракетного удару”

Юлія Пономаренко

Фінансова директорка AB InBev Efes Ukraine

Водночас менеджмент компанії має оперативно приймати рішення в умовах невизначності. Керівники мають вирішувати усе із холодним розумом та розумінням, куди рухається компанія.

AB InBev Efes Ukraine під час повномасштабки не забув про своїх працівників та зайнявся першочергово безпекою команди. У перші місяці великого російського вторгнення компанія направила усі ресурси на покращення безпекових умов працівників. Іншим пріоритетом стали зобов’язання перед партнерами та клієнтами. Завдяки тому, що український бізнес під час кризи показує високу адаптивність, а керівники швидко приймають рішення і аналізують дані, компанії можуть розвиватись та робити свій внесок в економіку.

 

Війна стимулює українок відкривати власні бізнеси

Яніна Ольховська, Директорка з питань комунікацій, корпоративної соціальної відповідальності та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group розповіла на SHE Congress про підтримку жіночого підприємництва та зміцнення ролі жінок в економіці країни. Вона наголосила, що українські жінки – сильні та цілеспрямовані, і зараз вони стали справжніми драйверами економіки та активними учасниками бізнес-спільноти. 

За словами том-менеджерки UKRSIBBANK, повномасштабна війна та міграція позитивно вплинула на бізнес-активність жінок, які залишилися в країні, і це стимулювало покращення якості їхніх послуг та продукції. Пані Яніна зазначила, що з початку року жінки в Україні зареєстрували близько 58,8% нових ФОП і з кожним роком цей показник зростає. Начастіше жінки відкривали бізнеси у сфері послуг та роздрібних продажах. Крім того, близько 42% ФОП жінки відкрили в ІТ-секторі.

Директорка з питань комунікацій, корпоративної соціальної відповідальності та залученості UKRSIBBANK розповіла, що банк посилить програму “Жінки у бізнесі”. Цієї осені буде запущено навчання, як підготувати ефективний бізнес-план та створити фінансові розрахунки, а також воркшопи з презентації ідей перед інвесторами. 5 учасниць програми отримають гранти на бізнеси від банку.

“Однією з причин є те, що жінки переймають бізнес з рук мобілізованих чоловіків-підприємців, беручи на себе відповідальність за розвиток справи. При цьому ми бачимо, як під час повномасштабної війни жіноче підприємництво в Україні стикнулося з безпрецедентними викликами, коли жінки засновують або розвивають власну справу в умовах логістичних, енергетичних, економічних викликів, загроз обстрілів і бомбардувань. Щоб подолати всі ці виклики, жінки у бізнесі потребують підтримки. Саме тому ми посилюємо нашу програму “Жінки у бізнесі” 

Яніна Ольховська

Директорка з питань комунікацій, корпоративної соціальної відповідальності та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group:

 

Історії про лідерство, ефективність та стійкість від успішних жінок

Берлінський стиліст Френк Петер Вільде, співвласник стайлінгового агентства Perfect Props Styling agency, один із найпалкіших прихильників України завітав до Києва та виступив на SHE Congress із доповіддю про силу культурної спадщини та сучасну українську моду. Він заявив, що пишається українцями та їх незламністю. Також Френк наголосив, що відважні українці виграли культурну війну. 

На SHE Congress 2024 Марина Авдєєва, Co-owner Страхова компанія «Арсенал Страхування», Founder Easy Peasy Insurtech, розповіла про унікальний досвід у галузі страхування та впровадженні інновацій. Цього року Марина Авдєєва увійшла у ТОП-50 найвпливовіших жінок фінтех ринку. Вона відверто розповіла власну історію злетів та падінь, розкрила лайфхаки, які допомогли прискорити розвиток свого бізнесу та ніколи не здаватись. Марина Авдєєва зазначила, що її історія — це приклад того, як жінки змінюють бізнес і впроваджують нові підходи в традиційних галузях. Бізнес-леді закликала жінок не боятись та рухатись у бік інновацій та розвивати власну справу. 

Підприємиця, співзасновниця виробництва професійного обладнання для салонів краси SHEMAX Тетяна Шелест на SHE Congress розкрила, як побудувала родинний бізнес – виробництво пилососів для манікюрних салонів із виторгом понад 100 млн грн. Вона розказала, чому бренд made in Ukraine має всі шанси стати глобальним, поділилась власним досвідом глобальної експансії та масштабування бізнесу, а також назвала три головні помилки і барʼєри експорту на старті. Тетяна Шелест зазначила, що сімейне партнерство не є перешкодою для успіху бізнесу і дає багато переваг. На сьогодні її бізнес має експорт до 36 країн ЄС та до США.

Українська акторка серіалів та кіно Наталка Денисенко поділилась секретами, як розкрити в собі жіночність за допомогою голосу. Селебріті розповіла, як не боятися публічних виступів та вміти взаємодіяти з великою кількістю людей. Також пані Денисенко провела практичний тренінг як покращити свій голос та звучати більш впевнено вже зараз.

Генеральна директорка телеканалу СТБ Людмила Семчук розповіла, як сьогодні в сучасній українській культурі трансформується роль жінки. Поділилась, які нові національні історії та жіночі рольові моделі часу повномасштабної війни наразі просуває СТБ. Також Людмила пояснила, як змінився запит у жіночої аудиторії на контент. 

Менеджерка Києва, екскурсоводка та засновниця проєкту «Шукай!» Юлія Бевзенко виступила з емоційною доповіддю “У Ольги під плащем меч. Лідерки в історії Києва”. Вона розповіла учасницям SHE Congress про жінок в історії Києва та допомогла жінкам надихнутись кмітливістю та лідерськими якостями своїх предків. 

Українська музикантка, мультиінструменталістка, етнокультуролог, фронтвумен гурту ONUKA Ната Жижченко розповіла про свій проект «Фабрична,12» в Чернігові, який присвячений збереженню материальної та нематериальної культурної спадщини, музичного національного коду українців. Цей простір Ната побудувала у своєму родинному домі і сьогодні він формує національну спільноту однодумців, продукує нові змісти, нову сучасну національну культуру крізь призму переосмислення. 

 

Також у рамках SHE Congress-2024 відбулось 7 панельних дискусій

На першій дискусії під гаслом She Sustains спікерки обговорили тему ментального здоров’я як рушійної сили відновлення та розвитку нації. Участь у дискусії взяли: Аліна Севастюк, Членкиня правління Українського жіночого фонду, викладачка НаУКМА; Лілія Дубас, Директорка по персоналу Тева в Україні; Олена Любченко, Засновниця Агентства Психології Олени Любченко, психотерапевтка; Тетяна Саніна, Письменниця, медіаторка, консультантка для пар; Надія Матвєєва, Ведуча телеканалу СТБ, коуч за міжнародними стандартами; а також Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України. 

Спікерки наголосили, що дуже важливо інтегрувати підтримку ментального здоров’я в стратегічні плани відновлення України. Адже це впливатиме на психічне благополуччя у сучасному бізнес-середовищі, а також є головним чинником на шляху до стійкості та процвітання нації. Учасниці дискусії поділились ідеями та практиками, які допоможуть трансформувати індивідуальний досвід у колективний двигун змін на рівні організацій та суспільства в цілому.  

Друга дискусія She in Business стосувалась того, як бізнес має адаптуватись до невизначеності, а також які секрети розвитку у нестабільші часи. Участь у дискусії взяли: Ольга Дівущак, Маркетолог Foundation Coffee Roasters, співзасновниця Paint Digital Agency; Марія Гаврилюк, CEO та співзасновниця Gunia project; Ганна Завертайло, Співвласниця HONEY та Завертайло; Олена Ялова, CEO холдингу Stoic, власниця компанії Украфлора; Юлія Ярмоленко, Голова наглядової ради компанії Киівський БКК; Аліна Качоровська CEO Kacho Group, креативна директорка fashion-бренду Kachorovska.

Спікерки зазначили, що у сьогоднішні часи розвивати резильєнтність – це необхідність, а не можливість. Кожна бізнес-леді розповіла про власний досвід подолання викликів у робочому середовищі та персональному житті. Також спікерки поділились, як ефективно організувати робочі процеси, як будувати антикризове управління та бути проактивною. Жінки-лідерки відверто розкрили, як впроваджувати інноваційні і творчі рішення, а також обговорили стратегії для невизначених часів.

Третя дискусія She Leads розкрила історії жінок, які об’єднують світ. Участь у дискусії взяли: Валерія Татарчук, Засновниця та генеральна директорка благодійного фонду «Твоя опора»;  Анна Різатдінова, Засновниця та керівниця школи художньої гімнастики “Академія Різатдінової”; Ірина Никорак, Народна депутатка України, голова підкомітету з питань реабілітації ветеранів MP Ukraine, засновниця соціального проєкту Arm Women Now; Юлія Курова, Засновниця та СЕО агенції Киїфорнія; Галина Григоренко, Співзасновниця та генеральна продюсерка Open Opera Ukraine; Яніна Соколова, Голова ГО «Фонд Яніни Соколової», продюсерка кол-центру психологічної допомоги військовим і цивільним #ВАРТОЖИТИ.

Учасниці дискусії розповіли, що сьогодні жінки є важливими агентками змін, які об’єднують світ і країну під час війни. Українки допомагають формувати і реалізовувати нові підходи і стратегії для подолання криз у галузі гуманітарної діяльності, правозахисту, медицини, спорту, культури та благодійності. Топ-менеджерки та народні обраниці відверто розповіли про соціальну важливість жіночого лідерства і озвучили власні кейси успішної роботи. 

Соціально значущою стала четверта дискусія She in Defence, в рамках якої три жінки-захисниці поділились власним досвідом служби та будівництва кар’єри у війську, а також розказали, які можливості відкриває бойовий досвід для розвитку лідерських якостей у жінок. Участь у дискусії взяли: Олена Риж, Бойова медикиня, штурмовичка; Христина Кудрява, Офіцер Національної гвардії України, майор; Ганна Васик К.філос.н., молодша сержантка, Центр Масштабування Технологічних Рішень, а також модераторка Тетяна Наконечна, Журналістка, воєнна кореспондентка.

Захисниці відверто розказали про свій шлях у війську, як справлялись із гендерними стереотипами в армії та розвивали лідерські і управлінські навички попри усі перешкоди. Дискусія стала дуже надихаючою для жінок, які прагнуть досягти успіху та реалізувати свій потенціал у різних галузях, зокрема в оборонному секторі. Усі спікерки поділились прикладами, як сміливість, рішучість та віра у себе може розкрити краще ваш особистий потенціал, врятувати життя та підкорювати нові вершини. 

Як жінкам розкрити потенціал у технологічному секторі – топ-керівниці поділились на дискусії She in Tech. Участь у дискусії взяли: Оксана Заболотна, Співзасновниця соціальної ініціативи Women in Tech Ukraine; Анна Белєванцева, Співзасновниця та операційна директорка Esper Bionics; Марія Абдулліна, Директорка департаменту фінансового контролінгу Райффайзен Банку; Ірина Славінська, CEO та співзасновниця ДонорUA; Анна Апостол, Співзасновниця & COO у Edtech-компанії Mate academy та Олена Шуляк, народна депутатка, голова Комітету ВРУ з питань держвлади, самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії “Слуга Народу”.

Спікерки поділились секретами і лайфхаками професійного розвитку в ІТ та tech-галузах, дали поради, як боротись із стереотипами і упередженостями у бізнесі, а також розкрили історії власного шляху. Також учасниці дискусії назвали  soft та hard скіли, які допомогли їм адаптуватися в технологічних сферах. Спікерки також обговорили ефективні стилі управління і порадили, як розвивати у собі стійкість та впевненість на роботі. Крім того, на дискусії дали поради дівчатам щодо освіти, навчальних програм та можливостей з підвищення кваліфікації в ІТ. 

Як зберегти здоров’я та трансформувати середовище в умовах глобальних кліматичних змін – йшлось на дискусії She in Future. Участь у дискусії взяли модераторка народна депутатка України Олена Мошенець; народна депутатка Юлія Овчинникова, голова Підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС; Вікторія Вагнєр, Народна депутатка України, членкиня комітету Здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування; Ірина Черниш, Співзасновниця та голова SaveDnipro та SaveEcoBot; Ольга Чевганюк, Керівниця відділу стратегічних ініціатив в UAnimals. Спікерки обговорили теми екологічної безпеки, сталого розвитку та репродуктивну систему жінок. Учасниці дискусії поділились міркуваннями, як забезпечити додержання та запобігання порушенню права людини на безпечне довкілля; як зберегти генофонд нації і створити найкращі умови для цього, а також які екологічні тренди існують у 2024 році. 

Як українська культура впливає на майбутнє, обговорили на дискусії She in Culture. Участь у дискусії взяли Валентина Хамайко Бізнесвумен, співвласниця TAIYŌ, ведуча 1+1 Україна; Катя Тейлор, Засновниця ГО і агенції Port of Culture; Юлія Орлова, CEO видавництва Vivat; Каріна та Аліна Гаєві, Засновниці GAEVA.UA. 

Під час дискусії спікерки поділились прикладами та історіями, як жінки активно популяризують українську культуру в Україні та в усьому світі. Учасниці розкриють роль української культури як інструменту змін та створення нових культурних тенденцій, що сприяють міжнародному розумінню та співпраці.

Залишити відповідь