Суд оголосив перші вироки у справі про схему з сурогатним материнством

Політика

Суд виніс вироки двом адміністраторам клінік та адвокату, які є фігурантами справи про схему продажу дітей за кордон під виглядом сурогатного материнства. Їм дали умовні терміни.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Минулого року слідчі висунули 12 підозр — керівникам клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини в Києві та Харкові, працівникам, менеджерам, адміністраторам та адвокату. За даними слідства, вони під прикриттям програми сурогатного материнства продавали новонароджених дітей іноземцям із країн, де сурогатне материнство заборонене.

Для цього шукали на Харківщині жінок-донорів яйцеклітин та жінок, які через свій уразливий стан чи матеріальну скруту погоджувалися стати сурогатними матерями. Учасники схеми отримували до 70 тисяч євро за дитину, плата сурогатним матерям становила близько 12 тисяч євро.

Після народження дитини жінка надавала дозвіл на переміщення немовляти за кордон та згоду на подальше отримання дитиною громадянства іншої країни. До тих, хто не погоджувався на окремі умови, застосовували погрози та залякування, зазначають слідчі. Також жінки отримували значно меншу суму, ніж було обіцяно.Правоохоронці встановили факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят (та запобігли спробі вивозу ще однієї дитини). Окрім того, перевірялася інформація щодо переміщення близько 40 новонароджених з України.

Наразі засудили трьох людей — адміністраторам клінік та адвокату призначили до 5 років позбавлення волі зі встановленням іспитового терміну на 3 роки, враховуючи їхню співпрацю зі слідством.

Окрім того, найближчими днями до суду буде скеровано обвинувальний акт щодо організатора схеми та інших співучасників. Як відомо, четверо фігурантів переховуються за кордоном.

Нагадаємо, у 2021 році київські правоохоронці викрили схему торгівлі немовлятами за кордон, яку одна із київських клінік маскувала під сурогатне материнство. За одну дитину зловмисники просили 70 тисяч доларів і таким чином продали за кордон 13 новонароджених, ще трьох дітей поліція вилучила і передала соцслужбам.

Служба безпеки України викрила міжрегіональне угрупування, що займалося продажем немовлят. Зловмисники налагодили схему «постачання» дітей іноземцям начебто у межах програми сурогатного материнства.

У квітні 2020 року правоохоронці провели спецоперацію з викриття групи осіб, яка займалася торгівлею людьми. Вони за програмою сурогатного материнства із порушенням українського законодавства продавали новонароджених дітей за кордон.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба закликав заборонити сурогатне материнство в Україні. Він також порівняв сурогатне материнство з торгівлею дітьми.

Залишити відповідь