Столтенберг пояснив, чи приймуть Україну в НАТО з окупованими територіями

Політика

Саме держави-члени НАТО будуть вирішувати, чи запрошувати Україну, якщо частина її території окупована, і на яких умовах.

Про це Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

Як пояснив Столтенберг, саме союзники по НАТО мають вирішувати, “як саме членство має застосовуватися або працювати для України, і ми всі це усвідомлюємо”.

“Звісно, якщо говоримо, що єдиний спосіб для України стати членом – це закінчення війни і повний контроль над усією українською територією, тоді даємо президенту путіну всі стимули просто знайти спосіб продовжувати війну”, – зазначив чинний генсек Альянсу.

“Але мій головний меседж у тому, що гарантії безпеки НАТО є шляхом забезпечення тривалого й справедливого миру для України”, – додав він.На питання, чи можливий у принципі сценарій, коли Україна стає членом Альянсу з частково окупованими територіями, Столтенберг підкреслив, що це “вирішують союзники по НАТО”. Але, додав він, це має стати гарантією недопущення майбутньої агресії з боку Росії.

Нагадаємо, у попередньому проєкті тексту спільного комюніке Північноатлантичного альянсу шлях України до вступу в блок названо незворотним. Але проти такого формулювання виступили деякі країни.

Так, французький президент Емманюель Макрон заявив, що Сполучені Штати та Німеччина є головними противниками вступу України до Північноатлантичного альянсу, тому якогось прориву від саміту у Вашингтоні очікувати не слід.

⚡⚡⚡ Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь