У НАТО пояснили, як та коли відбудеться передача повноважень від Столтенберга до нового генсека Рютте

Політика, Світ

Новий генеральний секретар НАТО, колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, розпочне у вівторок виконання своїх обов’язків, змінивши на цій посаді норвежця Єнса Столтенберга.

Церемонія з передачі повноважень відбудеться вранці в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі. Очікується, що Столтенберг і Рютте виступлять на засіданні Північноатлантичної ради. Потім обидва звернуться з короткими заявами до всіх співробітників організації.

Після цього Рютте дасть свою першу пресконференцію як генеральний секретар НАТО.

Кандидатуру Рютте на пост генсека альянсу 32 держави-члени НАТО погодили в червні 2024 року.

Марк Рютте народився 14 лютого 1967 року в Гаазі в багатодітній родині, де був наймолодшою дитиною. У 1992 році він здобув ступінь магістра в Лейденському університеті. Після навчання працював менеджером у компанії Unilever і в низці афілійованих компаній.У 2002-2004 рр. обіймав посаду державного секретаря з питань праці та соціального захисту, у 2004-2006 рр.. – державного секретаря з освіти, культури і науки. У 2006 році Рютте став лідером Народної партії за свободу і демократію (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD). Пізніше був обраний до парламенту і очолив фракцію VVD у Палаті представників.

У жовтні 2010 року його призначили прем’єр-міністром Нідерландів. Він обіймав цю посаду майже 14 років, протягом яких він сформував чотири склади кабінету міністрів. У липні 2023 року Рютте оголосив про відставку свого уряду, заявивши водночас, що він залишає і посаду лідера VVD. Після формування нового коаліційного кабінету, який очолив Дік Схоф, 2 липня 2024 року Рютте пішов у відставку.

Єнс Столтенберг, колишній прем’єр-міністр Норвегії, обіймав посаду генерального секретаря НАТО з 1 жовтня 2014 року.

Нагадаємо, що голова уряду Нідерландів Марк Рютте в неділю, 30 червня, виголосив останнє звернення на цій посаді, де перерахував свої здобутки та найважливіші події, що випали на його кар’єру як прем’єра з 2010 року.

Офіційне призначення голови уряду Нідерландів на посаду генерального секретаря НАТО відбулося в середу, 26 червня.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, якого офіційно назвали наступником нинішнього генерального секретаря НАТО, Єнса Столтенберга, очолить Альянс у безпрецедентно критичний момент.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь