Федрезерв анонсував ще два зниження ставок у США до кінця року

Політика

Економіка США залишається сильною, і Федеральна резервна система (ФРС) має намір підтримувати її в цьому стані. Про це під час виступу на щорічних зборах Національної асоціації ділової економіки (NABE) у Теннессі сказав голова американського центробанку Джером Павелл.

Перед Федрезервом стоїть завдання домогтися уповільнення інфляції без надмірного зростання безробіття. «Хоча завдання ще не виконане, ми досягли значного прогресу в цьому напрямку», – сказав Павелл.

За словами голови Федрезерва, недавнє рішення ЦБ знизити ставку відразу на 50 базисних пунктів (б. п.) є ознакою його впевненості в тому, що у разі коригуванні грошово-кредитної політики у відповідному темпі стійкість ринку праці може бути збережена разом із помірним економічним зростанням і сповільненням інфляції до 2%.

Згідно з медіанним прогнозом керівників ФРС, базову ставку буде знижено ще на 50 б.п. до кінця поточного року з нинішнього рівня 4,75-5% річних.

«Якщо ситуація в економіці відповідатиме нашим прогнозам, ставка буде знижена ще двічі», – сказав Павелл, додавши, що рішення ФРС залежатимуть від статистичних даних і поспішати зі зниженнями ФРС не буде.Раніше Національний банк України (НБУ) ухвалив нові основи грошово-кредитної політики, спрямовані на зниження інфляції до 5% протягом найближчих трьох років.

У серпні 2024 року в Україні зафіксовано зростання споживчих цін на 0,6%, що призвело до прискорення річної інфляції до 7,5%. Згідно з даними Державної служби статистики, річний рівень інфляції був вищим лише у серпні 2023 року, коли сягнув 8,6%.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь