Експерт спрогнозував, чи вимикатимуть світло при похолоданні

Політика

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв’ю «Главреду» зазначив, що зимові вимкнення електроенергії в Україні будуть значною мірою залежати від температури повітря.

Він пояснив, що при температурі в діапазоні від 0 до +5 градусів Цельсія можливі обмеження у постачанні електроенергії на 2-4 години. Однак, якщо температура впаде до -10 чи -15 градусів і триватиме протягом тривалого періоду (наприклад, два тижні), то вимкнення можуть сягати 14-16 годин на добу.

Харченко підкреслив, що ситуація також залежить від можливих атак на енергетичну інфраструктуру та їхніх наслідків. Він вказав, що без атомної генерації українська енергосистема не може працювати. У разі відключення навіть однієї атомної електростанції може статися блекаут, для відновлення електропостачання якого знадобиться щонайменше 3-4 дні.

Також експерт порекомендував підготуватися до можливих зимових блекаутів, розглянувши, які необхідні речі слід придбати заздалегідь.

Раніше ми писали, що за відсутності нових ударів по енергосистемі вона буде працювати без дефіциту до початку опалювального сезону. Але от тоді без відключень вже не обійтися.Також нагадаємо, що у вересні 2024 року Україна скоротила імпорт електроенергії на 7,5% у порівнянні з серпнем, зменшивши обсяги до 438 тисяч МВт-год.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь