Агресор стикнувся із браком персоналу на оборонних підприємствах – ВВС

Політика, Світ

Російські оборонні підприємства набирають десятки тисяч нових робітників через гостру кадрову нестачу, на фоні збільшення виробництва зброї для війни росії проти України.

Про це повідомила російська служба BBC.

Повномасштабне вторгнення в Україну виснажило російський ринок праці та спровокувало гостру конкуренцію між військовими та бізнесом. Водночас війна росії різко збільшила виробництво зброї та військової техніки.

Розслідування BBC показало, що росія опублікувала тисячі оголошень про роботу позмінних працівників на оборонних підприємствах, залучаючи працівників потрійною зарплатою, наймаючи молодь і пропонуючи винагороду за рекомендації нових працівників.

З 15 серпня по 15 вересня на російських порталах з працевлаштування з’явилося понад 90 тисяч вакансій в оборонній промисловості, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі. Заробітна плата на затребуваних спеціальностях часто в три-чотири рази перевищувала середню зарплату по регіону.У росії не вистачає інженерів, токарів і операторів верстатів з числового програмного керування (ЧПК). На російський портал вакансій Avito (аналог українського OLX) у вересні надійшло 2 тисячі резюме для токарів проти 60 тисяч вакансій. Для операторів ЧПК було лише 600 резюме на 18 600 вакансій, попри привабливі зарплати.

На Курганмашзаводі, заводі з виробництва бойових машин піхоти в Курганській області рф, станом на 4 вересня було 78 вільних місць для наладчиків верстатів і операторів ЧПК, встановило розслідування.

Дефіцит кадрів для оборонних об’єктів відповідає загальному дефіциту робочої сили в росії, що посилюється військовою мобілізацією та зменшенням кількості мігрантів. росія також зіткнулася з демографічною кризою, з очікуваним скороченням приблизно на 7 мільйонів протягом наступних двох десятиліть.

Окрім підвищення зарплати, заводи заманюють працівників наданням тимчасового житла працівникам, набраним з інших регіонів. Позмінна робота на підприємствах російської оборонної промисловості часто буває жорстокою, повідомляє BBC. Деякі вакансії оголошували 11-годинну зміну без вихідних.

Коли кореспондент BBC зателефонував до компанії, щоб уточнити подробиці щодо тривалості зміни, рекрутер відмовився надати інформацію, але одразу запропонував найняти кореспондента.

Залишити відповідь