У суперника Санду на виборах у Молдові знайшли румунський паспорт

Політика, Світ

Кандидат у президенти Молдови від проросійської Соціалістичної партії Александр Стояногло опинився в епіцентрі скандалу через те, що виявився громадянином сусідньої Румунії.

Як пише Reuters, для молдовського суспільства подвійне громадянство загалом є практично нормою: з 2,4 мільйона людей щонайменше 1,5 мільйона мають паспорти інших держав разом з документом Молдови. Навіть чинна президентка Мая Санду також є громадянкою Румунії – і саме цей факт упродовж чотирьох років її каденції був одним із численних приводів для соціалістів критикувати політикиню.

Санду закидали надмірну «прив’язку до Заходу» – проте виявилося, що не менший стосунок до країни ЄС має і її опонент. Сам Стояногло заявив, що не розуміє, чому його румунське громадянство викликало стільки галасу, якщо у центральної виборчої комісії Молдови не було до цього зауважень.

Вибори президента Молдови відбудуться 20 жовтня одночасно з референдумом щодо вступу країни до Євросоюзу. Згідно з опитуваннями, Мая Санду має отримати близько 27% підтримки, в той час як її суперники не долають позначки у 15%.

Нещодавно за запитом Служби інформації та безпеки (СІБ) в Молдові перед президентськими виборами було заблоковано ще сім сайтів, серед яких шість російських пропагандистських порталів новин і один молдовський.Нагадаємо, що Україна та Молдова активно працюють над Угодою, що визначить засади взаємного визнання документів про освіту та наукові ступені, виданих у двох країнах. Також передбачається взаємне визнання кваліфікаційних категорій та педагогічних звань вчителів.

Також Швейцарія хоче, аби українські біженці більш активно шукали роботу, а тому планується скасувати для них отримання обов’язкового дозволу на працю, який видає місцева влада.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь