рф викрала понад 20 тисяч українських дітей, є ризик депортації ще 1,5 млн, – омбудсмен

Політика

росія незаконно викрала понад 20 тисяч українських дітей. Крім того, існує ризик депортації ще 1,5 млн українських дітей.

Про це повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

Уповноважений виступив на третьому пленарному заході міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

«Повідомив присутніх про те, що рф викрала з України понад 20 тисяч дітей. Проте існує високий ризик депортації ще 1,5 млн дітей, які лишаються на тимчасово окупованих територіях. Примусово переміщеним та депортованим змінюють персональні дані для того, аби рідні та Батьківщина не змогли їх віднайти та повернути», – розповів омбудсмен.

Українських дітей відправляють у так звані «табори перевиховання», та зомбують російською пропагандою, додав він.Також Лубінець розповів партнерам про депортацію інтернатних закладів, таких як Олешківський дитячий будинок-інтернат у Херсонській області. Спочатку його вихованців перемістили на окуповані території, а потім депортували до росії.

Дітей з Херсонського обласного будинку дитини взагалі депортували до росії та усиновили без дозволу.

«Нам відомі факти, що вивезені до рф українські діти-сироти отримують неналежну медичну допомогу та мають не гідні умови перебування», – додав омбудсмен.

Нещодавно Україні вдалося повернути трьох дітей та їхню матір з окупованих територій, де вони перебували близько року.

Раніше ми писали, що Україна змогла повернути з тимчасово окупованих росією територій ще дев’ятьох дітей віком від 13 до 17 років.

Також нагадаємо, що у реабілітаційному центрі у Львівській області, ймовірно, вчиняли фізичне, психологічне та сексуальне насилля над дітьми. Підозрюють директора центру.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь