В Україні відновлять ексгумацію загиблих поляків, як того вимагає Варшава

Політика

Український інститут національної пам’яті планує у 2025 році відновити роботи з пошуку та ексгумації останків поляків у Рівненській області.

Про це йдеться в заяві УНІП від 1 жовтня.

В інституті зазначили, що отримали звернення у вересні, за результатами якого мають намір «включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану роботи та заходів на 2025 рік».

Голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович наголосив, що українська сторона й далі відкрита до взаємодії з польськими інституціями стосовно пошуку, збереження і догляду за місцями памʼяті українців у Польщі та поляків в Україні.

«Проте з огляду на те, що офіційні міжінституційні механізми щодо розв’язання проблемних питань з польською стороною в питаннях відновлення та збереження місць пам’яті вже тривалий час не діють… УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі», – додав він.Дробович зазначив, що в разі отримання від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку УІНП буде «старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію».

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш вважає, що офіційна Варшава у майбутньому не повинна схвалювати членство України в Європейському союзі доти, доки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що спроби блокувати вступ України до Європейського Союзу грають на руку політиці путіна. Про це він заявив, коментуючи заяву міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша про те, що Україна не може вступити в ЄС без вирішення Волинського питання.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь