Якщо не маєте де подіти капусту, приготуйте смачний салат із капусти на зиму. Який зможе приготувати будь хто

Світ

Сьогодні готуватимемо салат з капусти на зиму! Це, мабуть, один із найпростіших і перевірених десятиліттями рецептів осінньо-зимових заготовок. Такий салат робили ще наші бабусі.

Список інгредієнтів:

Пропорції на 5 кг овочів:

  • 2,8 – 3 кг капусти
  • 0,7 кг очищеної моркви
  • 0,7 кг очищеної цибулі
  • 0,7 кг очищеного солодкого перцю
  • 1-2 гострі перці (за бажанням)
  • 75 г солі
  • 200 г цукру
  • 200 г олії
  • 125 мл 9% оцту (або 200 мл 6% оцту)

Вихід: 7 банок по 0,8 л

Покроковий рецепт:

Отже, нам знадобиться 5 кг овочів, з яких качан капусти вагою 3 кг, по 700 г вже очищеної моркви, цибулі та солодкого перцю, а для пікантності один великий ароматний гострий перець, але це за бажанням.

Для зручності перемішування салату одразу беріть об’ємний посуд – у нас таз на 20 л.

Моркву натираємо дрібною соломкою на тертці для салатів по-корейськи.

Цибулю нарізаємо тонкою соломкою або півкільцями, якщо велике, тоді на чверть кільця. Використовувати можна як білу цибулю, так і червону. Нарізану соломку цибулю бажано злегка розім’яти, щоб роз’єднати всі шари.

Солодкий перець, як і моркву з цибулею, нарізаємо тонкою соломкою. Колір перцю не має значення, беріть той, який подобається або який є в наявності.

Гострий перець очищаємо від насіння та тоненько нарізаємо.

За бажання, до салату можна додати ще й часник.

Капусту розрізаємо на четвертинки, видаляємо качан, і шаткуємо якомога тонше. Якщо у вас є спеціальна шатківниця або ніж з парними лезами, скористайтеся ними. Ми завжди ріжем капусту звичайним ножем.

Овочі підготовлені, додаємо спеції. На 5 кг нарізаних овочів ми беремо 75 г солі, 200 г цукру, 200 г олії – у нас соняшникова без запаху, і 125 мл 9% столового оцту. Замість нього можна використовувати 200 мл 6% яблучного оцту.

У таку версію салату ми не додаємо ніяких інших прянощів, однак, ви можете додати на свій розсуд запашний і чорний перець горошком, гвоздику, коріандр і трохи лаврового листа.

Намагаючись не м’яти салат, акуратно перемішайте його до повного розчинення солі, цукру та рівномірного розподілу всіх овочів.

Він помітно осяде та пустить сік.

Яскравий, соковитий, апетитний, хрумкий, дуже смачний салат! Однак, смаки, як і овочі у всіх різні, тому, обов’язково скуштуйте його, і якщо потрібно, підкоригуйте під себе, додавши сіль, цукор або кислоту, особисто мені всього достатньо, одразу розкладаємо його в банки.

У нас баночки об’ємом 800 мл. Щільно укладаємо салат у чисті сухі банки догори.

Незважаючи на те, що сам салат не стерильний, ми все ж таки стерилізуємо банки.

За своїм досвідом рекомендуємо одягнути рукавички – так і перемішувати, і розкладати салат буде набагато простіше, та й руки не забарвляться у помаранчевий колір.

Друзі, якщо у вас інша кількість продуктів, то для вашої зручності наприкінці статті ми залишимо пропорції спецій із розрахунку на 1 кг вже нарізаних овочів.

У нас з цього набору продуктів вийшло 7 щільно утрамбованих банок 800 мл.

Сік, що виділився, рівномірно розподіляємо по всіх баночках.

А тепер про засоби зберігання.

Зберігати такий салат можна в холодильнику або в холодному льоху під капроновою або гвинтовою кришкою до декілка місяців, аж до весни. Однак, при дуже тривалому зберіганні він втрачає свої якості. Краще робити його один раз на 2-3 місяці.

А якщо вам зовсім нема де зберігати такий салат, є інший варіант – законсервувати. Для цього ставимо банки в каструлю для стерилізації, накриваємо кришками, наливаємо воду кімнатної температури до плічок банок, під кришкою доводимо її до кипіння, зменшуємо нагрівання, і на слабкому вогні стерилізуємо салат 30 хвилин.

Через півгодини баночки герметично закупорюємо, і укутуємо до повного остигання.

Пропорції на 1 кг овочів:

  • 15 г солі
  • 40 г цукру
  • 40 г олії
  • 25 мл 9% оцту (або 40 мл 6% оцту)

Ось і все! Сподіваємося, вам сподобається цей смачний, соковитий, корисний капустяний салат.

Залишити відповідь