Такі коржки готую замість хліба. Готуються дуже просто без дріжджів. А головне виходять м’які і смачні та довго не черствіють

Світ

Сьогодн покажемо найпростіший рецепт тіста для бездрожжових коржів на кефірі або будь-якому іншому кисломолочному продукті, будь то ряжанка, мацони, кисляка або йогурт. Коржики з цього тіста можна запікати в духовці, обсмажувати як на сухій сковороді, так і на олії.

У складі всього 4 інгредієнти – борошно, кефір, сіль та сода. До речі, з того ж тесту виходять швидкі м’які пиріжки.

Список інгредієнтів:

  • 250 г кефіру
  • 300 г борошна (+/-)
  • 3-4 г соди (1 ч.л. врівень)
  • 4 г солі (1/2 ч. л.)

Покроковий рецепт:

У нас в мисці 250 г кефіру кімнатної температури, хоча це не обов’язково – можна теплий чи навіть із холодильника.

Для початку змішуємо 300г борошна і 4г соди – це трохи менше, ніж чайна ложка врівень. Соду додаємо не в кефір, а саме в муку!

У кефір всипаємо 1/2 ч. л. солі, розмішуємо і поступово додаємо борошно з содою – як правило, йде все це борошно.

Залежно від густоти кефіру, у вас може піти трохи більше борошна, але не замішуйте занадто туге тісто, воно повинно залишатися м’яким і навіть злегка липнути до рук – це особливість тесту на кефірі і соді. На заміс у нас йде приблизно 3-4 хвилини.

Колобочок тіста накриваємо мискою або плівкою та залишаємо на столі на 30 хвилин. Якщо у вас немає часу, дайте йому полежати хоча б хвилин 15, щоб сода добре зреагувала з кислим кефіром.

У нас тісто пролежало півгодини. Після відлеження воно стає дуже м’яким та повітряним. З нього можна приготувати один великий коржик, або розділити на 3-4 невеликих порційних.

Кожен шматочок підкочуємо в кульку і відразу формуємо коржики.

Хочете, беріть качалку, але можна тісто розтягнути прямо руками. Щоб корж не прилипав до столу – присипаємо його борошном, а щоб тісто не липло до рук – змочуємо пальці у воді або якщо є, в молоці. Сильно тонко не розкочуйте, намагаючись бортик залишити товстішим.

Як варіант, такі коржики можна приготувати з додаванням свіжої, сушеної або замороженої зелені, сиру, часнику, паприки або прованських трав, змішавши їх з тістом, або як начинку. А ще можна приготувати томатні коржики, замінивши кисломолочний продукт густим томатним соком або соусом.

Змащуємо поверхню коржика водою або молоком, а щоб вона сильно не вздувалась під час випікання, по центру робимо дірочки, хоча це не обов’язково. Вже зараз їх можна ставити в духовку, але ми залишаємо на столі ще на 10 хвилин – за цей час добре нагріється духовка.

Випікаємо при температурі 180 ° C з Конвекцією або 200 ° C без конвекції на режимі верхнє і нижнє нагрівання протягом 15-20 хвилин.

Готові коржики за бажання можна змастити олією – хоч рослинним, хоч вершковим, а можна залишити як є.

М’які, смачні, довго не черствіють – відмінна заміна хліба та доповнення до будь-яких перших та других страв. Приготовлені на сухій сковороді, вони більше нагадують лаваш, а обсмажені на олії – смачні домашні пиріжки чи пампушки.

Готуйте із задоволенням! Приємного для всіх апетиту!

Залишити відповідь