У Гаазі продовжаться слухання по суті справи про порушення росією Морської конвенції

Політика, Світ

У Гаазі 3 жовтня продовжаться слухання по суті за позовом України проти рф про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Заключне слово у суді сьогодні матиме Україна, а 5 жовтня – російська сторона, повідомляє кореспондент «Укрінформу».

Під час слухань розглядається суть справи, питання юрисдикції та прийнятності, що залишилися. Вступні та заключні заяви сторін є публічними, також здійснюється пряма трансляція відкритих частин слухань.

Нагадаємо, 23 вересня у Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти рф про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть по 5 жовтня.

Нагадаємо, 25 листопада  2018 року три українських кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з Одеси до Маруполя. Поблизу Керченської протоки російський прикордонний катер протаранив буксир «Яни Капу». Потім над українськими кораблями з’явилися бойові вертольоти й авіація РФ, а на шляху суден поставили танкер, повністю заблокувавши рух через протоку.Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але у нейтральних водах Чорного моря спецназ ФСБ РФ вистрілив по українському катеру «Бердянськ», а потім атакував і захопив усі три кораблі. Внаслідок атаки 6 українських військовослужбовців зазнали поранень.

Захоплені українські кораблі відбуксуривали до порту міста Керч, їхні екіпажі заарештовані.

Збройні сили України були переведені у стан повної бойової готовності. За результатами засідання РНБО, 26 листопада президент Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про запровадження в Україні воєнного стану і депутати схвалили його.

27 листопада глава держави підписав закон. Воєнний стан діятиме 30 діб – до 26 грудня в областях, що межують з Росією, а також з лінією розмежування ОРДЛО і незаконно анексованим Кримом.

Залишити відповідь