Важливий момент: що слід зробити найближчим часом користувачам газом

Війна

Своєчасна передача показань лічильника газу, особливо до 5 жовтня, суттєво впливає на суму у платіжці за доставку газу у 2025 році.

Справа в тому, що плата за розподіл залежить від фактичного споживання газу за період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року. ГазПравда.

Особливо важливо вчасно передати показання лічильника на початку жовтня, коли підбиваються підсумки попереднього газового року, що дозволить врахувати лише актуальні дані про реальне споживання газу за період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року. Таким чином, у 2025 році у платіжках за доставку газу відображатиметься реальна сума відповідно до фактично використаних кубометрів газу

Навіть якщо споживання газу відсутнє протягом певного періоду, важливо передавати одні й самі показники лічильника. Це убезпечить споживача від нарахувань на основі планового щомісячного обсягу споживання, що може не відповідати дійсності. В іншому випадку може виникнути борг, якого насправді не існує.

Плата за розподіл газу ґрунтується на обсягах його споживання. Навіть у разі відсутності споживання газу споживачам доводиться сплачувати мінімальну обов’язкову плату за доступ до газових мереж. Ця плата залежить від наявності газових приладів у квартирі чи будинку:

  • 39 куб. м на рік для тих, хто користується лише газовою плитою;
  • 126 куб. м на рік – для споживачів, які мають газову плиту та водонагрівач;
  • 314 куб. м на рік для споживачів із газовим опаленням.

Тарифи на розподіл газу, встановлені регулятором під час війни, залишаються незмінними. Вони відрізняються залежно від регіону та оператора газорозподільної мережі (ГРМ) та коливаються від 0,38 до 2,82 грн за кубометр. Однак незмінність тарифу не гарантує, що сума у ​​платіжці за розподіл залишатиметься постійною – вона залежить не лише від тарифу, а й від обсягу спожитого газу.

Щоб дізнатися, яку суму доведеться платити за доставку газу у 2025 році, споживачі можуть самостійно здійснити розрахунки вже зараз. Для цього потрібно:

  • визначити загальний обсяг спожитого газу за період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року;
  • помножити цю цифру на тариф, встановлений для конкретного регіону;
  • поділити отриманий результат на 12 – кількість місяців.

Таким чином можна отримати орієнтовну щомісячну суму, яку потрібно буде платити за доставку газу в 2025 році. Якщо споживач більше не користується газом та хоче уникнути оплати за доставку, єдиним способом є розірвання договору з оператором ГРМ та фізичне від’єднання квартири чи будинку від газової мережі.

Важливо розуміти, що перекриття крана не звільняє від сплати – необхідно відрізати трубу, яка підводить газ до приміщення. За необхідності повторного підключення доведеться сплачувати додаткову плату. Під час війни споживачам не відключать газ навіть у разі несплати за його доставку. Однак після завершення військового стану оператор ГРМ матиме право відключити постачання газу.

Крім того, борги, що накопичилися, можуть стати причиною судового позову і примусового стягнення боргу через виконавчу службу. Таким чином, своєчасна передача показань лічильника та контроль споживання газу допоможуть уникнути зайвих витрат та проблем із нарахуваннями у майбутньому.

Залишити відповідь