В Україні через агресію рф пошкоджено понад тисячу об’єктів культурної спадщини

Політика

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні було пошкоджено 1169 пам’яток культурної спадщини. 22 з них постраждали у вересні.

Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

“За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за вересень загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла на 22 одиниці й наразі складає 1169 об’єктів. З них національного значення – 117, місцевого – 983, щойно виявлених – 69”, – йдеться у повідомленні.

У Херсонській та Сумській областях сталися повторні влучання у пошкоджені раніше пам’ятки культурної спадщини, а у Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській, Сумській та Львівській областях – додалися нові.

Загалом пошкоджень зазнали пам’ятки культури у 18 областях та Києві, зокрема: у Харківській області – 315, Херсонській – 154, Донецькій – 161, Одеській – 116, Чернігівській – 65, Київській області та м. Києві – 81, Запорізькій – 49, Миколаївській – 41,  Дніпропетровській – 41, Львівській – 60,  Луганській – 31, Сумській – 29, Хмельницькій – 10, Полтавській – 6, Вінницькій – 4, Житомирській – 4, Кіровоградській – 1, Черкаській – 1.Станом на кінець вересня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей перебувають у тимчасовій окупації, що робить неможливим обрахунок точної кількості пошкоджених пам’яток культурної спадщини, що постраждали в ході бойових дій та окупації, додали у відомстві.

Нещодавно у Києві садиба Барбана отримала статус щойно виявленого обʼєкта культурної спадщини столиці. У активістів на лобіювання цього питання пішло три роки.

Крім того, традиція виконання ритуального чоловічого танцю «Сербен» у селі Чортовець увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь