Молдова звинуватила росію в підкупі виборців

Політика, Світ

Росія за допомогою проросійського олігарха Ілана Шора організувала масовий підкуп виборців у Молдові напередодні виборів президента і референдуму щодо вступу в ЄС.

Відповідну заяву начальника поліції Молдови Віорела Чернеуцяна поширило Politico.

Слідчі встановили, що протягом місяця понад $15 млн російських коштів були перераховані більш ніж 130 000 громадян Молдови. Керівник поліції відкрито звинуватив Москву в тому, що за підкупом виборців стоїть вона.

«Молдова стикається з явищем підкупу виборців у поєднанні з гібридною війною та дезінформацією, подібного наша країна ніколи раніше не бачила», – сказав Чернеуцян.

Правоохоронці Молдови з’ясували, що Ілан Шор, засновник нині забороненої проросійської політичної партії, допомагав відмивати кошти, призначені для підкупу виборців, через мережу банків. Офіційні особи кажуть, що потім координатори в рф наказали чиновникам і місцевим активістам діяти від їхнього імені, видаючи готівку через платформу обміну повідомленнями Telegram.Союзники Шора та Кремль закликають громадськість віддати свої голоси проти вступу до ЄС на референдумі 20 жовтня, а також проти прозахідного президента Майї Санду на виборах, що відбудуться того ж дня.

Тим часом, за запитом Служби інформації та безпеки (СІБ) в Молдові перед президентськими виборами було заблоковано ще сім сайтів, серед яких шість російських пропагандистських порталів новин і один молдовський.

Колишньому начальнику Генерального штабу Молдови Ігорю Горгану висунули обвинувачення в державній зраді. Він шпигував на користь росії.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь