«Репортери без кордонів» зʼясували, що сталося зі зниклими журналістами з Мелітополя

Політика

Журналістів і дописувачів мелітопольських медіа рік тому схопили російські окупанти, вони досі незаконно утримують у в’язницях.

Про це йдеться в матеріалі міжнародної правозахисної громадської організації «Репортери без кордонів» (RSF).

Торік у серпні в Мелітополі щонайменше чотирьох журналістів та авторів на Telegram-каналах затримали окупанти. Це остаточно підтвердили лише в жовтні 2023-го, коли в одному з пропагандистських відео, вони робили неправдиві зізнання. А втім, відтоді про них не було жодної інформації. Їхню долю вдалося зʼясувати RSF.

Першим затримали адміністратора Telegram-каналу місцевого медіа «Ріа-Мелітополь». Георгія Левченка окупанти незаконно звинуватили в передачі інформації про російських військових українським спецслужбам. Згодом, як зʼясувала RSF, його перевели до слідчого ізолятора в окупованому Маріуполі.

Там вдалося знайти ще двох дописувачів для іншого ресурсу «Мелітополь – це Україна», який транслював місцеві новини під час окупації, – Яну Суворову та  Владислава Гершона.російська ФСБ звинуватила їх у «намірі брати участь у диверсійних і терористичних операціях» на Запоріжжі нібито разом з агентами української воєнної розвідки. А втім, ці звинувачення не підкріплені жодними вагомими доказами.

За інформацією організації, до прибуття в Маріуполь вони перебували у ще кількох місцях утримання, зокрема дописувачі каналу були серед ув’язнених рецидивістів або в камерах настільки переповнених, що декому доводилося спати стоячи.

Також затримали і журналістку видання «Ріа-Мелітополь» Анастасію Глуховську. Спочатку жінку утримували в магазині господарчих товарів в Мелітополі, з якого росіяни зробили імпровізовану в’язницю, а потім її перевели до СІЗО в Приазовську. Нині журналістку утримують у Ростовській області росії й також звинувачують у «тероризмі».

Окрім того, представники RSF дізналися про  Євгена Ільченка — чоловіка, який вирішив відкрити власний Telegram-канал, щоб повідомляти про російську окупацію свого міста. Його затримали, а після піддали примусовій праці. Зокрема, його змушували копати окопи.

«Репресії проти журналістів і пропаганда: росія експортує на окуповані території свою політику хижацтва щодо інформації, яка вже працює у неї вдома. Багато хто в Мелітополі стали жертвами цього полювання на журналістів», — наголосив керівник відділу розслідувань RSF.

У RSF запевнили, що не лише документують факти полону українських журналістів, а ще й мобілізують зусилля для їхнього звільнення.

Загалом щонайменше 25 українських журналістів знаходяться у полоні в російській федерації.

Українські фотографи отримали премію «Репортерів без кордонів» «За свободу преси». Вони документували війну під час оточення Маріуполя.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь