Польща не зверталася до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії – УІНП

Політика

Офіційні польські інституції не зверталися до Українського інституту національної пам’яті (УІНП) з проханням про ексгумацію тіл поляків, загиблих під час Волинської трагедії. Рішення про ексгумацію ухвалили на запит окремих польських громадян.

Про це голова УІНП Антон Дробович розповів в етері «Радіо Свобода».

Він каже, що два тижні тому писав листа до польського Міністерства культури та польського Інституту національної пам’яті, щоб там сказали, де саме потрібні пошукові або ексгумаційні роботи.

Водночас самі польські інституції запитів на ексгумацію поки що не робили. Проте до Інституту національної пам’яті звернулася польська громадянка з проханням про ексгумацію тіл її родичів. Її прохання в УІНП внесуть у план роботи на 2025 рік, каже Дробович.

«Тому що польські інституції, які цим займаються, роками не дають жодного прогресу. Я так розумію, що польські громадяни втратили надію на свої профільні інституції й уже пишуть нам напряму», — додає він.За словами голови УІНП, з 2015 року українські могили в Польщі вандалізовано і не відновлено, попри домовленості. Також Польща, мовляв, не виконує своїх зобов’язань щодо створення робочої групи: українська частина групи вже сформована, а «від польської сторони немає жодних слідів активності».

Зазначимо, голова Інституту національної пам’яті Польщі Кароль Навроцький звинувачував УІНП в тому, що там вирішили проводити ексгумацію на основі заяв приватних людей, а не запитів, зокрема, його інституції. Він назвав це «змінами в домовленостях, які українська сторона вносить без консультацій».

Напередодні в УІНП заявили, що у 2025 році планують провести пошукові роботи жертв Волинської трагедії у Рівненській області. Зазначають, що зроблять це у відповідь на звернення польських громадян.

Раніше міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що без розв’язання питання Волинської трагедії Україна не зможе вступити до Євросоюзу. Тим часом президент Анджей Дуда критикував такі твердження, які, на його думку, «йдуть у річищі політики володимира путіна».

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що у проблемних історичних питаннях між Польщею й Україною має статися «прорив», проте не у результаті «шантажу», оскільки це «нічого доброго» не принесе.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш вважає, що офіційна Варшава у майбутньому не повинна схвалювати членство України в Європейському союзі доти, доки не буде вирішено питання щодо Волинської трагедії 1943 року.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що спроби блокувати вступ України до Європейського Союзу грають на руку політиці путіна. Про це він заявив, коментуючи заяву міністра оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша про те, що Україна не може вступити в ЄС без вирішення Волинського питання.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга під час візиту у Варшаву заявив, що Україна готова обговорювати з польськими колегами складні питання спільної історії, зокрема Волинську трагедію 1943-1944 років.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь