Польща планує рекордно збільшити оборонний бюджет на 2025 рік

Політика, Світ

У 2025 році оборонні витрати Польщі стануть рекордними і сягатимуть 4,7% ВВП. агальна сума оборонних витрат складатиме рекордні 186,6 млрд злотих – на 30 млрд більше, аніж цьогоріч.

Про це оголосив міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш, повідомляє RMF24.

Кошти закладуть у держбюджет, а частина грошей надійде зі спецфонду на фінансування збройних сил.

“Ситуація з бюджетом, звісно, непроста, але увесь уряд на чолі з прем’єром, усі політсили в уряд Республіки Польської, розуміють, що витрати на оборону і безпеку є абсолютним пріоритетом”, – розповів Косіняк-Камиш.

Він також покритикував прогалини у підготовці попереднього уряду до реалізації контрактів, укладених у той час – неврахування підготовки інфраструктури до прийому замовленої техніки, неврахування потреби у запчастинах до літаків та підготовки техніків тощо.”Там ми знайшли велетенську “діру”, ми називаємо її “дірою Блащака (Маріуш Блащак – попередній міністр оборони, представник “ПіС”)”, – сказав Косіняк-Камиш.

Теперішній уряд не хоче скасовувати укладені тоді контракти, а попри труднощі спробує забезпечити їхню адекватну реалізацію, додав він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що оборонний бюджет Польщі буде збільшено до 4,7% ВВП у 2025 році.

А міністри оборони Естонії, Латвії, Литви та Польщі зустрілися у латвійській столиці Даугавпілс. Вони обговорили можливе фінансування Балтійської лінії оборони із бюджету ЄС.

Україна має стати членом НАТО, аби отримати вагомі гарантії захисту. Інакше наслідки її краху як держави будуть катастрофічні для європейської безпеки, сказав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь