Швейцарія не підписувалася під мирною ініціативою Китаю та Бразилії

Політика, Світ

Позиція Швейцарії щодо мирного врегулювання війни в Україні залишається незмінною. Країна не підписала комюніке після зустрічі, організованої Китаєм і Бразилією в рамках ініціативи Друзі миру, а виступила лише в ролі спостерігача.

Про це повідомив посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн.

«Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. По-перше, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, проведеної Китаєм і Бразилією минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції», – зазначив Бауманн.

Він підкреслив, що позиція Швейцарії «залишається абсолютно чіткою: будь-яке рішення у відповідь на повномасштабну військову агресію росії проти України повинно повністю поважати міжнародне право, Статут Організації Об’єднаних Націй і, зокрема, територіальну цілісність і суверенітет України».

Однак посол додав, що Швейцарія вважає важливим розглядати всі мирні плани, «які поважають згадані основоположні принципи».«Саме це ми побачили в підсумковому комюніке Першого глобального саміту миру в Україні, що відбувся в Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української формули миру та інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН», – підкреслив Бауманн.

Він пояснив, що, відповідно до цієї позиції, Міністерство закордонних справ Швейцарії вирішило взяти участь як спостерігач у зустрічі, ініційованій китайською та бразильською сторонами.

Крім того, на думку дипломата, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає «важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви».

«Це те саме, що ми зробили в червні в Бюргенштоку, коли зібрали широкий круг країн для обговорення перспектив мирного процесу. Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України», – додав посол.

Раніше ми писали, що Швейцарія протягом наступних чотирьох років виділить 1,5 мільярда швейцарських франків на проєкти відновлення України, а також залучить до них приватний сектор.

Також нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів інтенсивні переговори з представниками Китаю та Бразилії. Він ініціював мирний саміт між Україною та рф.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь