За останні 35 років кількість рослинності в Антарктиді зросла вдесятеро – вчені

Політика, Світ

За останні кілька десятиліть рослинний покрив в Антарктиді зріс у понад 10 разів, переважно через поширення мохів.

Дослідження, опубліковане в Nature Geoscience і повідомлене The Guardian, аналізує супутникові дані за період з 1986 по 2021 рік. У 1986 році площа рослинності на материку становила менше одного квадратного кілометра, а до 2021 року досягла майже 12 квадратних кілометрів.

Вчені пов’язують цей процес із глобальним потеплінням, оскільки Антарктида нагрівається швидше, ніж інші частини планети. Особливо це спостерігається в Західній Антарктиці та на Антарктичному півострові. Підвищення температури сприяє зменшенню площі морського льоду, що створює вологіші умови для росту рослин.

Мохи є основним видом рослинності, здатним колонізувати крижані скелі, що полегшує формування ґрунтів і сприяє зростанню інших видів рослин, включаючи потенційно інвазивні види, які можуть бути занесені на континент людьми. Це дослідження підкреслює, що кліматичні зміни, спричинені людською діяльністю, викликають помітні зміни в екосистемі Антарктиди.

Раніше ми писали, що українським полярникам вдалося зафіксувати південне полярне сяйво поблизу наукової станції «Академік Вернадський».Також нагадаємо, що російські дослідницькі кораблі знайшли запаси в 511 млрд барелів нафти на території Британської Антарктики, що приблизно в 10 разів перевищує весь 50-річний видобуток Північного моря.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь