Над Часовим Яром збили новітній російський літак-невидимку

Політика

У суботу, 5 жовтня, українські війська на сході України отримали несподіваний подарунок, коли над містом-фортецею Часів Яр упав рідкісний російський безпілотник-невидимка С-70 «Охотник».

Як пише Forbes, у росії є лише кілька таких безпілотних літальних апаратів з реактивними двигунами вагою 11 тонн з розмахом крил 65 футів (20 метрів). Зараз одина з них — або принаймні його уламки — в руках українців і союзників. «Вони розберуть його до останнього гвинтика і, звичайно, ознайомляться з його багатим внутрішнім вмістом», — стогне Fighterbomber, неофіційний Telegram-канал російських ВПС.

Незрозуміло, що потрібно було, щоб збити дрон, який мав здатність ховатися від радарів. Відео, зняте з землі, очевидно, показує бойовий літак, який запускає ракету по стрілоподібному «Охотнику», внаслідок чого той падає на землю.

Поки невідомо, чи вів вогонь український літак, або це був російський винищувач? Перше може здатися більш імовірним, але друге не є немислимим. Якщо «Охотник» вийшов з ладу, росіяни, можливо, вирішили збити його, а не ризикувати, щоб він здійснив аварійну посадку майже неушкодженим всередині українських ліній.

«Я дуже хочу сподіватися, що це була втрата контролю через щось несправне… або мізки БПЛА збожеволіли з власних причин, а не перехоплення дрона ворогом», — написав Fighterbomber.

Однією з вірогідних можливостей є те, що «Охотник» зіткнувся з сильними радіоперешкодами вздовж цього сектора 700-мильної лінії фронту. Безпілотник, ймовірно, не має повної автономності, натомість залежить від постійного зв’язку з операторами на землі. Це деталь дизайну, яку тепер можуть підтвердити українські та союзні аналітики, оглядаючи останки Охотника.

Це ганебна втрата для постраждалих російських військово-повітряних сил, які втратили понад 100 військових літаків, включаючи принаймні один винищувач Су-57-невидимку.

Перші розмиті зображення безпілотника «Охотник» з’явилися в січні 2019 року на російському авіаційному сайті. На фотографіях зображено тягач, який буксирує безпілотний літальний апарат вагою 11 тонн по засніженій злітно-посадковій смузі на аеродромі в Новосибірську.

Літаюче крило, подібне за формою до стелс-бомбардувальника ВПС США Northrop Grumman B-2 «Охотник» належить до того ж класу, що й китайський безпілотник Tian Ying і розвідувальний БПЛА Lockheed Martin RQ-170 ВПС США.

Імовірність того, що «Охотник» зрештою надійде на озброєння ескадрильї російських ВПС, «велика», сказав Том Купер, незалежний експерт з російської військової авіації. Але через п’ять років після свого розмитого дебюту неясно, чи Сухий побудував достатньо «Охотників» або провів достатньо випробувань, щоб повністю оснастити фронтову частину.

Це все ще може бути літак у розробці. Хоча російські військово-повітряні сили нерідко розгортають випробувальні літаки в зонах бойових дій для збору даних у реальному контексті, втрата рідкісного та дорогого випробувального літака під час бойових випробувань є величезною невдачею для розробки.

Є кілька очевидних причин, чому російські військово-повітряні сили можуть відчувати себе змушеними розгорнути «Охотник», особливо як засіб спостереження. Росіяни втрачають свої стандартні безпілотники спостереження прискореними та нестійкими темпами.

За словами аналітика Ендрю Перпетуа, російські війська здійснюють близько 300 вильотів безпілотників щодня протягом 31-місячної війни проти України. Останнім часом майже третина цих вильотів завершилася збиттям безпілотника українськими силами. «У минулому росія щомісяця отримувала чистий прибуток безпілотників, а тепер я думаю, що вона чиста втрата», — зазначила Perpetua минулого місяця.

Можливо, передбачаючи прогалину в системі спостереження, росіяни пішли на великий ризик зі своїм найновішим — і досі не повністю готовим — безпілотником «Охотник». Але «Охотник» міг стати жертвою тих самих українських засобів захисту, які зробили небо над лінією фронту таким небезпечним для менш складних типів безпілотників.

Раніше повідомлялося, що українські військові збили російський військовий літак Су-25 поблизу Констянтинівки на Донеччині.

14 серпня вночі Сили оборони знищили російський Су-34 на території Курської області рф.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь