Ексголові Конституційного суду повідомили про підозри у незаконному перетині кордону

Політика

За матеріалами розслідування Державного бюро розслідувань прокурор повідомив про підозру колишньому Голові Конституційного Суду України у незаконному перетині державного кордону.  Співробітнику Державної прикордонної служби України та заступнику начальника одного з районних відділів правоохоронного органу на Західній Україні повідомлення про організацію  таких незаконних дій.

Про це повідомляється на сайті ДБР.

Зазначається, що ДБР у співпраці з Адміністрацією Державної прикордонної служби України, ДВБ Нацполу та СБУ зібрало докази причетності фігурантів до організації незаконного переправлення громадян через державний кордон України. Зокрема, правоохоронець створив організовану групу, яка переправляла військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон та підшукував охочих скористатись їхніми послугами. Він найняв водія, який перевозив чоловіків за межі України на автомобілі через пропускні пункти, де працювали члени цього угруповання.

«Він особисто контролював, щоб прикордонники пропускали ці автомобілі без перевірки документів у пасажирів та огляду транспортного засобу. Натомість документи перевіряли лише у водія, і тільки його вносили до бази даних осіб, які перетнули державний кордон України. За межами пункту пропуску водій виходив з автомобіля, передавав керування особі, яку він щойно незаконно вивіз з України, після чого повертався назад в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця», – сказано у повідомлені.

Автомобіль при цьому з незаконно переправленими громадянами України їхав далі і вже офіційно в’їжджав до сусідньої держави. За цією схемою у березні 2022 року покинув Україну й колишній Голова КСУ, щоб сховався від кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя. При цьому він сприяв незаконному перетину кордону ще двом громадянам, які їхали з ним в автомобілі.

За результатами міжнародного правового співробітництва від правоохоронних органів Угорщини отримано відомості щодо осіб, які у такий спосіб без проходження в Україні прикордонного і митного контролю, офіційно в’їхали до цієї держави. Колишньому голові КСУ повідомлено про підозру у незаконному переправленні громадян через державний кордон за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України), а правоохоронцю та прикордоннику за частиною третьою цієї ж статті.

За даними ЗМІ, мова може йти про Олександра Тупицького. Ще у 2022 році Мінюст України направив Австрії клопотання про видачущо колишній голова Конституційного суду Олександр Тупицький незаконно перетнув кордон в автомобілі разом з ухилянтами від призову.

Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й Зуєвського енергомеханічного заводу. У листопаді 2021 року Подільський суд Києва обрав запобіжний захід екс-голові Конституційного суду – домашній арешт з носінням електронного браслета і призначив заставу 45 тисяч гривень. Проте підозрюваний втік. правосуддю нашої країни ексголови Конституційного суду Олександра Тупицького  по лінії Інтерполу. На Тупицького виставлено “червоне оповіщення” для його затримання.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь