Китай почав активніше забирати паспорти у вчителів

Політика, Світ

Китайська влада вимагає, щоб все більше шкільних вчителів та інших працівників державного сектора здавали свої паспорти. Нові правила вводять на тлі посилення контролю над громадянами країни лідером Сі Цзіньпіном.

Про це пише Financial Times.

Здача паспортів проводиться у межах так званого “керування особистими виїздами за кордон”. Це дозволяє місцевим урядовцям контролювати, хто може залишати країну, як часто та куди саме їхати.

Наразі Сі Цзіньпін посилює участь держави в повсякденному житті китайців, а потужний апарат державної безпеки КНР також посилив свою кампанію проти іноземного шпигунства.

Працівники державного освітнього сектору країни повідомили, що обмеження на міжнародні поїздки значно посилили влітку минулого року. Тоді вони охопили рядових працівників шкіл, університетів, місцевих органів влади та державних службовців.“Усім вчителям і працівникам державного сектору наказали здати наші паспорти”, ‒ розповіла FT вчителька початкової школи у великому місті західної провінції Сичуань.

Щоб поїхати за кордон, потрібно подати заяву в міське управління освіти.

“І я не думаю, що вона буде схвалена”, ‒ додала вчителька.

Збір паспортів ґрунтується на національних правилах 2003 року, які встановили систему обмеження поїздок для ключового персоналу, наприклад, посадовців середнього та високого рівня. Це дозволило місцевій владі встановлювати правила для всіх державних службовців за кордоном.

Водночас жителі неспокійних регіонів, таких як Тибет, втратили свободу подорожувати понад десяти років тому. Починаючи з середини 2010-х років, у деяких регіонах почали керувати міжнародними подорожами місцевих вчителів.

Раніше ми писали, що міністерство оборони Тайваню повідомило, що армія Китаю вперше за майже два роки не направила на патрулювання до острова жодного бойового літака чи корабля.

Також Китай заявив, що кораблі його берегової охорони вперше увійшли до Північного Льодовитого океану, патрулюючи води разом із російськими кораблями. Місія підкреслює співпрацю між Пекіном і Москвою в регіоні.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь