рф продає зброю хуситам за посередництвом торговця, якого обміняла у 2022 році, – WSJ

Політика, Світ

Віктор Бут, російський торговець зброєю, засуджений у США на 25 років ув’язнення, виступає посередником у продажу озброєння єменським хуситам. Кремль обміняв його у 2022 році на американську баскетболістку Брітні Грайнер.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

57-річний Бут впродовж десятиріч продавав зброю радянського виробництва в Африці, Південній Америці та на Близькому Сході.

У 2008 році його заарештували у Таїланді за поданням прокуратури США.

Водночас Рада Безпеки ООН наклала санкції на його підприємства та заморозила його банківські рахунки у різних країнах через постачання зброї у “гарячі точки” у 2001 та 2004 роках. Бут також став прототипом головного героя фільму “Збройний барон”, якого зіграв Ніколас Кейдж.У 2012 році суд у США визнав росіянина винним у незаконних поставках зброї та фінансових махінаціях та присудив 25 років ув’язнення.

У 2022 році США погодилися віддати Бута Росії в обмін на баскетболістку Брітні Грайнер, яка була затримана у рф за перевезення наркотиків.

За інформацією WSJ, у серпні 2024 року емісари хуситів поїхали до Москви, щоб домовитися про закупівлю автоматичної зброї на 10 мільйонів доларів, і перемовини з ними вів саме Віктор Бут. Тоді мова йшла про автомати АК-74, але під час поїздки представники хуситів також обговорили купівлю інших засобів, зокрема, ПТРК “Корнет” і зенітного озброєння.

Поставки можуть початися вже в жовтні в порт Ходейда під прикриттям поставок продовольства, пише видання.

Тоді як офіційний Тегеран заперечує передачу росії ракет, у парламенті країни це визнали, повідомляє агентство Iran International, про це заявив депутат Ахмад Бахшаєш Ардестані.

Раніше у Раді нацбезпеки Білого дому відреагували на ймовірну передачу балістичних ракет з Ірану до рф. Там заявили, що якщо передача вже відбулася чи відбудеться, це буде «драматичною ескалацією» у підтримці Тегераном війни рф проти України.

Російський диктатор володимир путін у грудні минулого року уклав договір з Іраном. Невдовзі рф може отримати партію двох типів балістичних ракет, писали ЗМІ.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь