Військовозобов’язаним можуть дозволити оновити дані після сплати частини штрафу

Політика

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що може дозволити військовозобов’язаним, які не уточнили військово-облікові дані в передбачений законодавством термін, зробити це. Проте, попередньо треба буде оплатити половину штрафу.

Про це стало відомо з сайту парламенту.

Метою проєкту закону №12093 є удосконалення порядку притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку, наповнення державного бюджету, стимулювання військовозобов’язаних здійснювати уточнення даних.

У документі пропонується, що у разі неоновлення особою персональних даних вона може звернутися до ТЦК та СП, в якому перебуває на обліку, із заявою, де вона має зазначити, що не оспорює допущене порушення та згодна на притягнення її до адміністративної відповідальності за її відсутності.

Водночас відповідна заява має надійти не пізніше дня розгляду справи про таке адміністративне правопорушення.Зазначену заяву можна буде подати особисто в письмовій формі або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

Передбачається, що у постанові про накладення адміністративного стягнення керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки визначає розмір штрафу на рівні мінімального, передбаченого санкцією статті за вчинення такого правопорушення.

У  разі, якщо постанова про накладення штрафу за неоновлення персональних даних військового обліку винесена, і особа упродовж 10 календарних днів з дня набрання такою постановою законної сили сплатила не менше, ніж 50 відсотків розміру штрафу, постанова вважається виконаною.

Відповідно особа може отримати можливість оновити дані свої військово-облікові дані, сплативши не 17 тисяч грн штрафу, а лише 50% – тобто 8,5 тисяч грн.

Крім того, пропонується внести зміни в ряд інших статей КУпАП для приведення їх у відповідність до вказаних нових норм.

Ухвалення законопроєкту забезпечить удосконалення порядку накладання стягнень за адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 та 210-1 КУпАП та сприятиме надходженню грошових коштів від штрафів в бюджет. Крім того, він сприятиме наповнення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів актуальною інформацією.

Раніше Кабінет Міністрів України скоротив терміни явки резервіста або військовозобов’язаного за викликом повісткою через пошту до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Тепер це потрібно зробити за 7-10 днів, раніше було 14.

Міністерство оборони України планує запровадити новий формат повісток, які міститимуть QR-код. Ці нововведення впровадяться найближчим часом і наразі тестується їхня функціональність.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь