Шмигаль повідомив, яку кількість українського зерна вивезли окупанти через порт Маріуполя

Політика

російські окупанти цього року лише через порт Маріуполя вивезли понад 180 тисяч тонн украденого українського зерна.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Відбувається пограбування тимчасово окупованих територій для того, щоб на вкрадені гроші фінансувати загарбницьку війну. Безумовно, російський економічний терор буде одним із напрямів у роботі спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України», — сказав Шмигаль.

Дохід від агроекспорту України, зокрема, закриває частку дефіциту у держбюджеті. За словами Шмигаля, у січні-вересні 2024 року український експорт становив майже 100 млн тонн. Це на 36% більше, ніж минулого року.

За 9 місяців Україна експортувала стільки ж, скільки за весь минулий рік. У грошовому вимірі — це 28,9 млрд доларів.Загалом за 9 місяців 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло понад 1,5 трлн гривень. Саме на ці кошти держава фінансує оборону.

Водночас за той самий період із загального фонду держбюджету витратили понад 2,3 трлн гривень. З них близько 58% — це кошти на забезпечення армії.

«Сьогодні спільне завдання усіх гілок влади — знайти додатковий ресурс, щоб покрити військові видатки у 2025 році. Це необхідні рішення. Йдеться про виживання держави, про наші можливості чинити спротив агресору, вистояти, перемогти, досягнути справедливого миру», — сказав Шмигаль.

Залишити відповідь