Над Британією побачили рідкісне атмосферне явище «Стів»

Політика, Світ

У понеділок вночі британські спостерігачі за небом стали свідками рідкісного атмосферного явища під назвою «Стів» (сильне підвищення швидкості теплового випромінювання).

Про це повідомляє BBC.

Хоча «Стів» візуально нагадує полярне сяйво і часто з’являється одночасно з північним сяйвом, це явище суттєво відрізняється. На відміну від овальної форми полярного сяйва, «Стів» виглядає як світлова стрічка і триває від 20 хвилин до години, після чого зникає.

Минулої ночі це рідкісне явище спостерігали в різних регіонах Великої Британії, включаючи Шотландію, північно-східну Англію, а також на півдні в Бакінгемширі та Норфолку. Останній раз «Стіва» бачили у Великій Британії в листопаді 2023 року.

Незважаючи на присутність під час полярного сяйва, вчені припускають, що «Стів» формується завдяки швидкому потоку надзвичайно гарячих частинок, відомих як суб-авроральний дрейф іонів. Однак природа цього явища залишається маловивченою.Раніше ми писали, що вчені зробили крок до створення лазерів, які використовують звук замість світла, що відкриває нові перспективи для медицини і технологій.

Також нагадаємо, що Земля з сонячною системою та домашньою галактикою Чумацький шлях може входити до складу гігантського утворення – Концентрації Шеплі, яка включає у себе 500 тисяч галактик.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини.

Залишити відповідь